Kemi
Enthalpi (temp. afh.)
17. marts 2008 af
Endoplasmatisk Retikulum (Slettet)
Jeg har lidt problemer med at få de rigtige resultater i mine enthalpi udregninger. Håber at nogen kan se hvad jeg gør forkert.
Li (s) + ½ Cl2 (g) -> LiCl (s) ved 400 K
Jeg får oplyst at standart dannelses enthalpien for LiCl (s) ved 298 K (deltafH^o)er lig -408.6 kJ mol^(-1).
Cp bved 298 K for Li, Cl2 og LiCl er henholdsvis 24.8, 33.9, 48.0 JK^(-1)mol^(-1)
Udfra kirchhoffs ligning udleder jeg:
deltaH(t2) = deltaCp*(T2-T1)+ deltaH (T1)
først udregner jeg deltacp = produkt - reaktanter = -10.7 JK^(-1)mol^(-1)
og så indsætter jeg det i ligningen og får deltaH(400 K) = -407.5 kJmol^(-1)
Det korrekte svar er -408 kJmol^(-1). Jeg ved godt at det ser ud til at være det samme når man afrunder det, med udfører man samme udregnings metode for andre opgaver afviger mine resultater fra facit (og jeg genbruger alle udregninger på lommeregneren så ingen tal går spildt)
Jeg har overvejet at gøre udregningen for hverenkelt Cp værdi men da får enthalpien når man udregner Hprodukt - Hreaktant forkert fortegn, og det ER den korrekte rækkefølge. Derudover har jeg forsøgt med dannelses enthalpier for Li og dichlorid lig nul da de findes i deres standart tilstand.
Hvad gør jeg forkert?
Li (s) + ½ Cl2 (g) -> LiCl (s) ved 400 K
Jeg får oplyst at standart dannelses enthalpien for LiCl (s) ved 298 K (deltafH^o)er lig -408.6 kJ mol^(-1).
Cp bved 298 K for Li, Cl2 og LiCl er henholdsvis 24.8, 33.9, 48.0 JK^(-1)mol^(-1)
Udfra kirchhoffs ligning udleder jeg:
deltaH(t2) = deltaCp*(T2-T1)+ deltaH (T1)
først udregner jeg deltacp = produkt - reaktanter = -10.7 JK^(-1)mol^(-1)
og så indsætter jeg det i ligningen og får deltaH(400 K) = -407.5 kJmol^(-1)
Det korrekte svar er -408 kJmol^(-1). Jeg ved godt at det ser ud til at være det samme når man afrunder det, med udfører man samme udregnings metode for andre opgaver afviger mine resultater fra facit (og jeg genbruger alle udregninger på lommeregneren så ingen tal går spildt)
Jeg har overvejet at gøre udregningen for hverenkelt Cp værdi men da får enthalpien når man udregner Hprodukt - Hreaktant forkert fortegn, og det ER den korrekte rækkefølge. Derudover har jeg forsøgt med dannelses enthalpier for Li og dichlorid lig nul da de findes i deres standart tilstand.
Hvad gør jeg forkert?
Svar #1
17. marts 2008 af frodo (Slettet)
for det første har du regnet deltacp forkert.. Jeg får 6,25J/K*mol
dernæst har du også sat dit forkerte tal forkert ind i formlen, idet du ikke kan få noget der er større end det oprindelige ved at trække det fra, som du har gjort.
-407,5>-408,6
med mit tal og din formel fås -408kJ/mol
Du skal også være opmærksom på at du kun kender cp'erne med 3 betydende cifre, ergo kan resultatet heller ikke få mere. (Så i princippet har du faktisk fået det rigtige tal indenfor usikkerheden ved at begå to fejl ;-) )
dernæst har du også sat dit forkerte tal forkert ind i formlen, idet du ikke kan få noget der er større end det oprindelige ved at trække det fra, som du har gjort.
-407,5>-408,6
med mit tal og din formel fås -408kJ/mol
Du skal også være opmærksom på at du kun kender cp'erne med 3 betydende cifre, ergo kan resultatet heller ikke få mere. (Så i princippet har du faktisk fået det rigtige tal indenfor usikkerheden ved at begå to fejl ;-) )
Skriv et svar til: Enthalpi (temp. afh.)
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
