Kemi

Ligevægtskonstant. Har kun kendt stofmængde

19. marts 2008 af TinnaDSS (Slettet)
I en beholder findes en ligevægtsblanding bestående af de i reaktionsskemaet nævnte gasser:
SO2(g)+ NO2(g)<=> SO3(g)+ NO(g)
(<=> betyder ligevægtspil...)

Beholderen indeholder følgende stofmængder:
n(SO2)=0,62mol
n(NO2)=0,41mol
n(SO3)=0,84mol
n(NO) =0,13mol

a) Beregn en værdi for ligevægtskonstanten ved den pågældende temperatur.

Jeg ved ikke lige hvordan jeg skal gribe den an... Jeg har jo kun stofmængden og jeg ved ikke hvordan jeg kan komme videre.

Er der nogen, som vil være søde at hjælpe mig? Jeg vil virkelig gerne forstå det! På forhånd tak.

Brugbart svar (1)

Svar #1
19. marts 2008 af andersbm (Slettet)

Ligevægtskonstanten kan du definere som:

K = Højreside af reaktionsskemaet/Venstreside af reaktionsskemaet.

Det bliver:

K= n(SO2)*n(NO2)/n(SO3)*n(NO) = 0,62 mol*0,41 mol/0,84 mol*0,13 mol = ....

Hvis der indgår koeffiecenter i reaktionsskemaet, hvilket der ikke lige gør i denne situation, så skal man opløfte stoffet i en potens svarende til hvad koefficienten er i reaktionsskemaet.

For øvrigt går jeg ud fra da du ikke lige har skrevet hvad temperaturen er, at det bare er standard v. 25 grader celcius.

Brugbart svar (1)

Svar #2
19. marts 2008 af mathon

[SO3(g)]*[NO(g)]/([SO2(g)]*[NO2(g)] = K_c =
n(SO3(g))*n(NO(g))/((SO2(g)*NO2(g)),
da
volumenet er fælles for de 4 gasser
i
(n3/V)*(n4/V)/((n1/V)*(n2/V)), hvilket efter at have forlænget med V^2
giver

(n3*n4)/(n1*n2) = K_c

Svar #3
19. marts 2008 af TinnaDSS (Slettet)

Jeg kan ikke rigtig forstå, hvad det er du har gjort mathon. Altså først har du lavet reaktionsbrøken ud fra stofmængderne, men jeg kan ikke rigtig forstå, hvad det er, du gør derefter.

Svar #4
20. marts 2008 af TinnaDSS (Slettet)

Okay... For at finde ligevægtskonstanten skal jeg indsætte stofmængderne i en reaktionsbrøk. Skal jeg så udregne, hvad det giver og på den måde finde værdien? Eller er det svar nok at skrive/lave reaktionsbrøken? Eller skal jeg gøre som Mathon har gjort og lave et eller andet med noget volumen som jeg ikke har forstået.

Brugbart svar (1)

Svar #5
23. marts 2008 af mathon

rettelse:
n(SO3(g))*n(NO(g))/((SO2(g)*NO2(g)) = K_c --> n(SO3(g))*n(NO(g))/(n(SO2(g)*n(NO2(g)) = K_c, hvoraf


(0,84 mol)*(0,13 mol )/(0,62 mol)*(0,41 mol)) = K_c

K_c = 0,429583

Skriv et svar til: Ligevægtskonstant. Har kun kendt stofmængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.