Kemi

Mængdeberegninger 1.19

24. marts 2008 af kunst77 (Slettet)
Kobber(II)nitrat forhandles ofte som trihydratet af saltet Cu(NO3)2*3H2O.

på et glas i et laboratorium står der blot kobber(II)nitrat på etiketten, og der er ikke angivet nogen molar masse. Der kan derfor rejses tvivl om, hvorvidt stoffet i glasset er trihydratet eller ej.

For at bestemme stoffets sammensætning udføres følgende analyse. 0,556g af stoffet opløses i demeraliseret vand, og der tilsættes natriumiodid i overskud. Iodid reagerer kvantitativt med kobber(II)ioner, og der udfældes kobber(I)iodid og diiod.

a) OPskriv et reaktionsskema for reaktionen???

Mængden af den dannede diiod bestemmes ved titrering med 0,100M natriumthiosulfat og stivelse som indikator. Stivelse danner en blå farve med diiod, og når ækvivalenspunktet er nået forsvinder farven.

Under titreringen sker reaktionen:
I2(s)+2S2O3^2-(aq) --> 2I^-(aq)+S4O6^2-(aq)

Ved titreringen blev der brugt 23,0mL af natriumthiosulfatopløsningen.

b) Tyder analyseresultatet på, at stoffet i glasset er Cu(NO3)2*3H2O?????

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. marts 2008 af mathon

a) OPskriv et reaktionsskema for reaktionen

2Cu^(2+) + 4I^(-) --> 2CuI + I2

I2 + 2S2O3^(2-) --> 2I^(-) + S4O6^(2-)
hvoraf ses
at
2 mol Cu^(2+) ækvivalerer 2 mol S2O3^(2-), dvs. i mængdeforholdet 1:1
eller

1 mol Cu(NO3)2,xH2O ækvivalerer 1 mol Na2S2O3

n(Na2S2O3) forbrugt: (23,0 mL)*(0,100 mmol/mL) = 2,3 mmol

2,3 mmol Na2S2O3 ækvivalerer
2,3 mmol Cu(NO3)2,xH2O = 0,556 g Cu(NO3)2,xH2O

eller

0,556 g Cu(NO3)2,xH2O = 2,3*(0,1876 g Cu(NO3)2) + 2,3*(x(0,018 g H2O)),
hvoraf

0,556 = 2,3*0,1876 + 2,3*0,018x, som giver
2,3*0,018x = 0,556-2,3*0,1876 = 0,12452

x = 0,12452/(2,3*0,018) = 3,00773 = ca. 3

konklusion:
stoffet i glasset ER et TRI-hydrat



Svar #2
24. marts 2008 af kunst77 (Slettet)

Forstår ikke li det her

0,556 g Cu(NO3)2,xH2O = 2,3*(0,1876 g Cu(NO3)2) + 2,3*(x(0,018 g H2O)),

Hvad er det for nogle tal

Brugbart svar (0)

Svar #3
24. marts 2008 af mathon

M(Cu(NO3)2) = 187,6 g/mol = 0,1876 g/mmol

M(H2=) = 18 g/mol = 0,018 g/mmol

Brugbart svar (0)

Svar #4
18. september 2010 af tony tango (Slettet)

#1 hvor der står "eller" 2 gange- hvordan skal det forstås? at der i alt er 3 måder at løse opg på eller er det hele sammenhængende?


Brugbart svar (1)

Svar #5
18. september 2010 af mathon

eller kan udskiftes med hvoraf


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. september 2010 af tony tango (Slettet)

0,556 g Cu(NO3)2,xH2O = 2,3*(0,1876 g Cu(NO3)2) + 2,3*(x(0,018 g H2O)),

er x ubekendt  som kan findes vha. lommeregner i solve funktionen?


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. december 2010 af Klik (Slettet)

 Lidt hjælp til Opgave b, i denne opgave kunne være dejligt :)


Skriv et svar til: Mængdeberegninger 1.19

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.