Kemi

Methansyre

24. marts 2008 af jegheddermartin (Slettet)
I en 0.0500 M vandig opløsning af methansyre (myresyre) måles pH til 2,54.

a) Beregn hydronolysegraden, a for methansyre i opløsningen.

b) Beregn ud fra målingen styrkekonstanten, Ks, for methansyre.

har rimelig mange problemer med denne opg så håber der er nogen der kan hjælpe ! :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. marts 2008 af Kemiersjov (Slettet)

Når du kender pH, kan du beregne [H+].

Antag, at der er lige så mange H+'er som der er myresyre-anioner jævnfør reaktionen: MH -> M- + H+

Når du kender koncentraionen af anionen og den formelle koncentation af myresyren, beregnes protolysegraden som forholdet mellem disse.

Brugbart svar (0)

Svar #2
24. marts 2008 af mathon

a)
HCOOH + H2O <--> HCOO^(-) + H3O^(+) med ligevægtskonc., når alfa = a:
(1-a)Cs.......................a*Cs..........a*Cs
hvoraf
a*Cs = [H3O^(+)] = 10^(-pH) = 10^(-2,54) = 0.002884, hvoraf
a*0,0500 = 0.002884
og
a = 0.002884/0,0500 = 0,057881 = 5,8%

hydronolysegraden, a = 5,8%

b)
[HCOO^(-)]*[H3O^(+)]/[HCOOH] = Ks, hvoraf

(0.002884)^2/[0,0500-0.002884] = Ks
Ks = 1,765354*10^(-4)
og
pKs = -log(1,765354*10^(-4)) = 3,75

Brugbart svar (0)

Svar #3
24. marts 2008 af mathon

kommentar:
da
a*Cs = 0.002884
gælder
(1-a)Cs = Cs-a*Cs = 0,0500-0.002884

Brugbart svar (1)

Svar #4
25. marts 2008 af mathon

se evt.
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=489344

Brugbart svar (0)

Svar #5
31. august 2008 af line skovgaard (Slettet)

Jeg forstår ikke hvor 10^(-pH) kommer fra?

Hvor kan man finde det henne?

og hvorfor siger du det første med : HCOOH + H2O <--> HCOO^(-) + H3O^(+) med ligevægtskonc., når alfa = a:  (1-a)Cs.......................a*Cs..........a*Cs ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
31. august 2008 af line skovgaard (Slettet)

?


Brugbart svar (0)

Svar #7
31. august 2008 af mathon

-log([H3O+]) = pH

log([H3O+]) = -pH

[H3O+] = 10-pH

a (skal erstattes af α, nu da det er muligt at skrive alfa)

er hydronolysegraden som anført ovenfor


Brugbart svar (0)

Svar #8
31. august 2008 af line skovgaard (Slettet)

[H3O+] = alfa*cs er det det samme som

-log([H3O+]) = pH

log([H3O+]) = -pH

[H3O+] = 10-pH
 


Brugbart svar (0)

Svar #9
31. august 2008 af line skovgaard (Slettet)

?


Brugbart svar (0)

Svar #10
31. august 2008 af line skovgaard (Slettet)

Jeg forstår ikke hvorfor dette kommer ind i billedet. :[

H3O+] = alfa*cs

-log([H3O+]) = pH

log([H3O+]) = -pH

[H3O+] = 10-pH
 

Da man har denne formel a*Cs = [H3O^(+)]

og dermed kan sætte mine informationer ind. ?


Skriv et svar til: Methansyre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.