Matematik
Hjælp , det haster
26. marts 2008 af
TrineSnedevind (Slettet)
Hej .
Jeg har fået til opgave i matematik at udvælge tre ligningstyper og forklare, hvordan man løser den pågældende ligningstype. ´jeg skal i forklaringdn komme ind på nogle af følgende forhold: Hvad er strategien, er der nogle særlige formler, kan ligningen altid løses, kan ligningen løses på forskellige måder, hvor mange løsninger kan man forvente osv.
jeg har valgt at bruge: 1. grads ligninger, 2. grads ligninger og potensfunktioner(altså i lignings form)
noget der kan hjælpe ?
Jeg har fået til opgave i matematik at udvælge tre ligningstyper og forklare, hvordan man løser den pågældende ligningstype. ´jeg skal i forklaringdn komme ind på nogle af følgende forhold: Hvad er strategien, er der nogle særlige formler, kan ligningen altid løses, kan ligningen løses på forskellige måder, hvor mange løsninger kan man forvente osv.
jeg har valgt at bruge: 1. grads ligninger, 2. grads ligninger og potensfunktioner(altså i lignings form)
noget der kan hjælpe ?
Svar #1
26. marts 2008 af martinyan (Slettet)
Hej Trine
1. grads ligninger skulle du være i stand til at kunne udlede selv, med henblik på x's løsning osv.
2. grads ligninger er lidt mere besværlige.. Vi er enige om at en andengrads ligning ser således ud:
a x2 + bx + c = 0
Mængden af løsninger afhænger af diskriminanten (oftest blot kaldt d), som findes på denne måde:
d = b^2 – 4 a c.
Antallet af løsninger til andengradsligningen afhænger som sagt af d's fortegn
d > 0: to løsninger x1 = (–b–vd)/2a og x2 = (–b+vd) /2a
d = 0: én løsning x = –b / 2a
d < 0: ingen løsning .
så kommer vi til potensfunktioner. Disse ser således ud:
y = b * x^a
a findes ved hjælp af 2 punkter kaldet henholdsvis (x1,y1) og (x2,y2). Ligeledes gør vi brug af logaritmen:
a = (log(y2) – log(y1)) / (log(x2) – log(x1))
b finder du således ved at indsætte det dit a og en af de to punkter og derefter isolere b. Dette gøres ved at dividere y med x^a..
Håber jeg var til hjælp.. Good Luck
1. grads ligninger skulle du være i stand til at kunne udlede selv, med henblik på x's løsning osv.
2. grads ligninger er lidt mere besværlige.. Vi er enige om at en andengrads ligning ser således ud:
a x2 + bx + c = 0
Mængden af løsninger afhænger af diskriminanten (oftest blot kaldt d), som findes på denne måde:
d = b^2 – 4 a c.
Antallet af løsninger til andengradsligningen afhænger som sagt af d's fortegn
d > 0: to løsninger x1 = (–b–vd)/2a og x2 = (–b+vd) /2a
d = 0: én løsning x = –b / 2a
d < 0: ingen løsning .
så kommer vi til potensfunktioner. Disse ser således ud:
y = b * x^a
a findes ved hjælp af 2 punkter kaldet henholdsvis (x1,y1) og (x2,y2). Ligeledes gør vi brug af logaritmen:
a = (log(y2) – log(y1)) / (log(x2) – log(x1))
b finder du således ved at indsætte det dit a og en af de to punkter og derefter isolere b. Dette gøres ved at dividere y med x^a..
Håber jeg var til hjælp.. Good Luck
Svar #2
26. marts 2008 af martinyan (Slettet)
Det der "v" der står i (-b-"v"d) oppe hvor d> 0 skal forstås som kvadratrods tegn :D
Skriv et svar til: Hjælp , det haster
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
