Kemi

Oxidation af alkaner mm.

31. marts 2008 af Xyxoz (Slettet)
Hey.

Jeg er godt klar over, at man ved oxidation af alkaner får alkoholer, ved oxidation af primære alkoholer får aldehyder og ved yderligere oxidation får carboxylsyrer, men jeg er ikke sikker på, hvordan det egentlig forløber.

F.eks.
Vi starter med methan, CH4. Vi oxiderer den og får methanal, C(=O)H2. Vi oxiderer den yderligere og får methansyre, CH(=O)OH.

Det, jeg selv kan anskue af reaktionerne er, at der ved første oxidation forsvinder 2H og fremkommer et dobbeltbundet O. Ved yderligere oxidation forsvinder ingenting, men det ene H binder sig til O istedet.
Jeg har fuldstændig misset systemet i det her. Jeg troede , at en oxidation var en stigning i oxidationstallet (afgivelse af elektroner), men kan ikke få det relateret til de reaktioner, jeg skrev.

Nogen, der vil forklare sammenhængen?

På forhånd, tak.

Brugbart svar (1)

Svar #1
01. april 2008 af Larsendrengen (Slettet)

Du kan betragte en oxidation af et carbonhydrid på følgende måde:

1) Tegn f.eks. methanmolekylet helt ud med streger.

2) Første oxidation: indsæt 1 stk O mellem en C-H binding. Produktet er CH3-O-H, methanol

3) Anden oxidation: indsæt igen 1 stk O mellem C-H. Produktet er nu H-O-CH2-O-H (hydrat af methanal/formaldehyd, ved vandfraspaltning dannes H2C=O).

4) Tredje oxidation: indsæt igen 1 stk O mellem C-H. Produktet er nu CH(O-H)3 , som er hydratet af myresyre/methansyre.

5) Fjerde og sidste oxidation: C(O-H)4 , som ved vandfraspaltning (2 stk H2O) danner CO2

Håber det gav lidt opklaring.

Svar #2
01. april 2008 af Xyxoz (Slettet)

Det vil altså sige, at når H'erne forsvinder, dannes vand.

Tak for det fyldestgørende svar. Nu mangler jeg bare at studere det lidt, så jeg evt. kan fyre det af til eksamen ^^

Svar #3
01. april 2008 af Xyxoz (Slettet)

Dit svar gjorde det en hel del klarere, men har lige nogle få ekstra spørgsmål, hvis det kan lade sig gøre:


1. Et hydrat er altså en egentlig formel for et stof, hvor vand ikke er fraspaltet? Er aldrig stødt på ordet før.

2. I disse reaktioner taler vi altså ikke om oxidation i form af stigning i oxidationstal - vi snakker om, at stoffet reagerer og indgår i reaktion med oxygen?

Brugbart svar (0)

Svar #4
02. april 2008 af Larsendrengen (Slettet)

#3 Jo du har skam stødt på ordet "hydrat" mange gange. Du har bare ikke lagt mærke til det - kulhydrat !!!

C6H12O6 er formlen for f.eks. glucose, det kan også skrives som C6(H2O)6

Heraf kul(C) og hydrat(H2O)

Oftest bruges hydrat inden for den uorganiske kemi, da mange salte kan indeholde mere eller mindre vand som er krystalbundet.

Jo, der sker en oxidation af CH4 i mit eksempel.

OT(C i CH4)= -4

OT(C i CO2)= +4

og alle ind imellem må du selv prøve at udregne, men det er en oxidation.

Svar #5
02. april 2008 af Xyxoz (Slettet)

Ahh, selvfølgelig. Mange tak for opklaringen.

Skriv et svar til: Oxidation af alkaner mm.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.