Kemi

reaktionsskema

05. september 2004 af Kathrine_m (Slettet)
Er der nogle om kan hjælpe mig med at afstemme dette reaktionsskema.

As3+ + MnO4- --> H3AsO4 + Mn2+

Når jeg afstemmer det og skal tælle ladninger op, får jeg en forskel 3, som så medfører 3 H+, men man kan jo ikke få 1 1/2 vandmolekyler vel? Håber der nogle om kan hjælpe mig. På forhånd tak!

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. september 2004 af frodo (Slettet)

det allerførste du gør, er at finde oxidationstallene (=OT) for de atomer der skifter OT. Det vil i denn sammenhæng sige As og Mn, det gør du ved brugew reglerne herfor:

Summen af OT=formelenhedens ladning.
H's OT=+1
O's OT=-2

Dernæst skal samlet stigning i OT være lig samlet fald, dette ordnes ved, at du sætte koefficienter foran stofferne.

Svar #2
05. september 2004 af Kathrine_m (Slettet)

Dette har jeg også gjort og er kommet frem til dette
As3+ + 2MnO4- --> H3AsO4 + 2Mn2+

Når jeg så skal tælle ladninger får jeg på venstre side 1+ og højre side 4 +.
Nu kommer så mit problem. Forskellen bliver jo 3, som medfører 3H+ men hvad så med vandmolekyler. Man kan jo ikke få 1 1/2. Er det til at forstå? Jeg må have lavet en fejl et sted, men kan ikke finde den:-(

Brugbart svar (0)

Svar #3
05. september 2004 af frodo (Slettet)

er vi ikke enige om at As har OT = +3 på venstre og +5 på højre.. Derfor sætter du 2 foran Mn-forbindelserne

Mn har da OT=+7 på venstre og OT=+2 på højre, så skal du da sætte 5 foran As-forbindelserne. Her har du vist lavet en fejl.

Ellers sætter du bare foreløbigt et halvt antal vand på. og ganger derefter igennem hele ligningen med 2

Svar #4
05. september 2004 af Kathrine_m (Slettet)

Sådan en dum fejl. Det er jo helt flovt. Kunne ikke se den før. 1000 tak for hjælpen:-)

Svar #5
07. september 2004 af Kathrine_m (Slettet)

Er der en der kan overskue om dette reaktionsskema er afstemt rigtig? Ville være en stor hjælp:-) På forhånd tak fra Kathrine.

Det uafstemte reaktionsskema i en sur opløsning ser således ud:

As3+ + MnO4- -> H3AsO4 + Mn2+

Efter afstemningen får jeg dette resultat
12H2O + 5As3+ + 2MnO4- -> 5H3AsO4 + 2Mn2+ + 9H+.

Ser lidt underligt ud skrevet på denne måde, men jeg håber i forstår.

Brugbart svar (0)

Svar #6
07. september 2004 af frodo (Slettet)

ser rigtigt nok ud!!
Bare tæl atomerne på hver side. Så finder du da ud af om det er godt nok afstemt!

Svar #7
07. september 2004 af Kathrine_m (Slettet)

Tak for din hjælp Frodo!

Skriv et svar til: reaktionsskema

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.