Fysik
Hvor meget vand fordamper?
06. april 2008 af
edn (Slettet)
Her er tale om en ukrudtsdamper
Tekniske data:
Vandindhold = 1,5 L
SPænding = 230 V
Effekt = 2200 W
Opvarmningstid = ca. 4 min
Behnadlingstid = ca. 20 min.
Temperaturen af vanddampen = 100 grader
En ukrudtsdamper er tændt i 24 min. = 1440 s.
Den omsætter energien 3168000J (ca 3,2 MJ)
Fra starten var ukrudtsdamperen fyldt med vand med temperaturen 15 grader.
I løbet af de 24 min. opvarmes vandet til kogepunktet og en stor del af vandet fordamper.
Opgave: Vurdér, hvor meget vand der fordamper.
E = m * c * delta T
c = specifik varmekapacitet => c(vand) = 4186 J/(kg*grad)
T1 = 15 grader
T2 = 100 grader
m(vand)= 1,5 L = 1,5 kg
delta E = m * L _f
L_f = fordampningsvarme
Jeg ved ikke hvordan jeg skal lave opgaven, nogen der kan hjælpe?
Tekniske data:
Vandindhold = 1,5 L
SPænding = 230 V
Effekt = 2200 W
Opvarmningstid = ca. 4 min
Behnadlingstid = ca. 20 min.
Temperaturen af vanddampen = 100 grader
En ukrudtsdamper er tændt i 24 min. = 1440 s.
Den omsætter energien 3168000J (ca 3,2 MJ)
Fra starten var ukrudtsdamperen fyldt med vand med temperaturen 15 grader.
I løbet af de 24 min. opvarmes vandet til kogepunktet og en stor del af vandet fordamper.
Opgave: Vurdér, hvor meget vand der fordamper.
E = m * c * delta T
c = specifik varmekapacitet => c(vand) = 4186 J/(kg*grad)
T1 = 15 grader
T2 = 100 grader
m(vand)= 1,5 L = 1,5 kg
delta E = m * L _f
L_f = fordampningsvarme
Jeg ved ikke hvordan jeg skal lave opgaven, nogen der kan hjælpe?
Svar #1
06. april 2008 af Jerslev (Slettet)
#0: Du får oplyst, at vandet opvarmes til kogepunktet og derefter fordamper en del af vandet. Dvs., at den energi, der omsættes i ukrudtsdamperen dels går til opvarmning af vandet og fordampning.
Du skal starte med at udregne hvor meget energi der skal til at varme alt vandet op til kogepunktet. Denne energimængde trækkes så fra den samlede omsatte energi. Den energi, der så er tilbage vil gå til at fordampe vandet. Udregn den mængde vand, der fordampes med den energi. :)
Du skal starte med at udregne hvor meget energi der skal til at varme alt vandet op til kogepunktet. Denne energimængde trækkes så fra den samlede omsatte energi. Den energi, der så er tilbage vil gå til at fordampe vandet. Udregn den mængde vand, der fordampes med den energi. :)
Svar #2
14. april 2008 af edn (Slettet)
Mange tak.
Men så der hvor jeg skal udregne massen af vandet der fordamper; hvad skal temperaturen sættes til?
Jeg har:
2634285 J = m_damp * 4186 J/(kg*grad) * ????
før gik jeg jo fra 15 til kogetemp. Nu går jeg fra kogetemp til damp, skal det så ikke være en anden temp. ?
Men så der hvor jeg skal udregne massen af vandet der fordamper; hvad skal temperaturen sættes til?
Jeg har:
2634285 J = m_damp * 4186 J/(kg*grad) * ????
før gik jeg jo fra 15 til kogetemp. Nu går jeg fra kogetemp til damp, skal det så ikke være en anden temp. ?
Skriv et svar til: Hvor meget vand fordamper?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
