Fysik

lynnedslag

08. april 2008 af LL DK (Slettet)
I måleudstyret passerer strømmen fra lynet gennem en resistor med resistansen 5,1*10^-4 ohm. På et tidsspunkt under lynnedslaget måles spændingsfaldet over resistoren til 7,2 V.

Bestem strømstyrken i resistoren til dette tidspunkt??


I et lyn måles strømstyrken til 25 kA og lynnedslaget varer 15 ms.

Bestem hvor mange elektroner der passerer et tværsnit af resisitoren under lynnedslaget??

Resistoren har massen 0,72 kg og består af et metal med den specifikke varmekapacitet 415 J/kg*K

Vurder størrelsen af temperaturstigningen i resistoren, når der løber en strøm på 25 kA gennem den i 15 ms.

Jeg vil rigtig gerne have hjælp til disse 3 spørgsmål... tak :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. april 2008 af Lurch (Slettet)

Kom med nogle bud

Brugbart svar (0)

Svar #2
08. april 2008 af mathon

1) I = U/R


2) q = (25 kA)*(15 ms) = (25*10^3 A)*(15*10^(-3) s) = 375 As = 375 Coul
den numeriske ladning af en elektron er 1,60218*10^(-19) Coul

N*(1,60218*10^(-19) Coul) = 375 Coul
hvoraf
N isoleres


3) benyt
R*I^2*t = m*c*delta_T

(5,1*10^(-4) Ohm)*(25*10^3 A)^2*(15*10^(-3) s) =
(0,72 kg)*(415 J/(kg*C) )*delta_T

hvor
delta_T
isoleres

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. januar 2010 af Fischer5 (Slettet)

 hvad hedder standard formlerne i b og c?


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. maj 2010 af grisling4ever (Slettet)

b)

q=I*deltat

c)

første del:

formel for resistor:

E_resistor=R*I^1*t=(U^2/R)*t

m*c*delta_T er sat sammen af to formler:

Q=C*deltaT og C=m*c

Hvor udtrykket for C er indsat på C's plads i den første formel:

Q=m*c*deltaT

Håber, at det var forklaring nok (:


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. september 2011 af JulieDuus (Slettet)

#2 - Du ændrer varmekapaciteten til kg*C, men i opgaveformuleringen står der kg*K.

Gør det nogen forskel, eller hvordan har du besluttet det?


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. september 2011 af pgs (Slettet)

#2 En den nummeriske ladning af en elektron ikke:  -1,6 * 10^ -19  Coul?

Og når jeg så isolerer N, så synes jeg ikke det giver mening, da jeg får et - antal af elektroner. Kan du hjælpe mig her :-)? På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. september 2011 af Anxyous (Slettet)

#6: En numerisk værdi er positiv.


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. september 2011 af pgs (Slettet)

#7: Når okay. Det giver også mere mening så, tak :-)


Skriv et svar til: lynnedslag

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.