Matematik

reducer/forkort brøk

12. april 2008 af Cille-muus (Slettet)
Hej.

Er der nogen som vil hjælpe mig med at reducere denne brøk?

8a^3*b*a^-2/(2b)^2


og har lige en til. Forkort brøken:
a^2-6a+9/a^2-9



Mit bud på 1) og 2)

1): 8a^3*b*a^-2/(2b)^2
8*a*b/4*b^2
2*a/b

Er det rigtigt? Og er det nok udregninger?


2) a^2-6a+9/a^2-9

den her er jeg lidt i tvivl om. Ved at dividere a^2 med a^2 giver det så ikke a? Ej.. ved ikke hvordan jeg kan forkorte denne brøk.

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. april 2008 af badooo (Slettet)

1) Hvor bliver a^3 af?

2)
Prøv at samle i kvadratsætninger..

(a^2-6a+9)/(a^2-9) = (a-3)^2 / (a+3)*(a-3) = (a-3)/(a+3)

Brugbart svar (0)

Svar #2
12. april 2008 af -Zeta- (Slettet)

Ad 1)
Korrekt.

Ad 2)
Faktoriser tæller og nævner ved hjælp af kvadratsætningerne og forkort ud.

Brugbart svar (0)

Svar #3
12. april 2008 af Alcone (Slettet)

1) a^3.. bliver det ikke bare til a? Altså hvis man siger a^3-2? Eller=

Brugbart svar (0)

Svar #4
12. april 2008 af badooo (Slettet)

1)
Min fejl.. havde ikke lige set at der også stod a^-2 ;)



Brugbart svar (0)

Svar #5
15. august 2010 af Susina (Slettet)

(a-3) / (a+3) kan også forkortes endnu mere, kan det ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. august 2010 af Economist (Slettet)

Nej.


Skriv et svar til: reducer/forkort brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.