Matematik

ligning for tangent

12. april 2008 af Karneol (Slettet)
Hej !

Opgaven lyder således: Angiv ligningen for tangenten i (2,f(2)), når f(x) = -0,5x^2

Er der mon et sødt menneske, der kan hjælpe mig ?
Jeg er fuldstændig på bar bund, og i det hele taget volder stoffet med differentialkvotient problemer.

På forhånd tak !

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. april 2008 af mathon

f(x) = -0,5x^2
f(2) = -0,5*(2)^2 = -2


f'(x) = -x
f'(2) = -2

tangentligning:
y-f(2) = f'(2)*(x-2)

Brugbart svar (0)

Svar #2
12. april 2008 af mathon

y-(-2) = -2*(x-2)

y+2 = -2*x+4

y = -2*x+2

Svar #3
12. april 2008 af Karneol (Slettet)

Hej Mathon !

Tusisn, tusind tak for kvalificeret hjælp. Det glæder mig, at få så hurtig hjælp. Min studieveninde og jeg (fjernundervisning) er virkelig nået til noget svært stof, så vi er virkelig på den p.t.

M.v.H.

Karneol

Svar #4
12. april 2008 af Karneol (Slettet)

Hej Mathon !
Jeg mangler lige at opklare, hvorfor f'(x) = -x og f'(2) = -2 ?
Hvorfor opererer man med f'(x) holdt oppe mod f(x) og f'(2) holdt oppe mod f(2).
Jeg forstår fint formlen og udregningen, men vil også gerne have styr på ovennævnte.

M.v.H.

Karneol

Brugbart svar (0)

Svar #5
12. april 2008 af mathon

f'(x) = -0,5*2*x^(2-1) = (-1)*x^1 = (-1)*x = -x

f'(x) er grafens hældningskoefficient/hældningstal/stigningstal - hvad I nu kalder det - i punktet (x,f(x))
i dette tilfælde i (2,f(2)) = (2,-2)

f'(2) = -2

f(2) er forklaret i #1 2. linje.

at
finde tangentens ligning i dette tilfælde,
er
at finde ligningen for
den rette rette linje gennem (2,-2) med hældningskoefficient -2

y = -2x+b, som ved indsættelse af koordinater for røringspunktet (2,-2)
giver
-2 = -2*2+b, hvoraf

b = -2 + 4 = 2, hvorfor

y = -2x+2

Svar #6
18. april 2008 af Karneol (Slettet)

Hej !
Jeg vil hermed gerne takke for rigtig god hjælp til forståelse af løsning af denne opgave.

KH

Karneol

Skriv et svar til: ligning for tangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.