Matematik

bestemmelse af en funktion for cylinder

14. april 2008 af themastermind (Slettet)
En bestemt type af massive metalgenstande fremkommer ved at fjerne en halvkugle i hver ende af en cylinder.
Radius i halvkuglen er lig med cylinderens radius.
For en metalgenstand af denne type, hvor overfladen skal være 4 dm2, gælder, at

2*p*r*h + 4*p*(r^2) = 4 og V = p*)r^2)*h – (4/3)p*(r^3)

Hvor r (dm) er radius i både cylinderen og halvkuglerne, h (dm) er cylinderens højde, og V (dm^3) er metalgenstandens rumfang.

Bestem V som funktion af r

Brugbart svar (0)

Svar #1
14. april 2008 af mathon

2 = 4*pi*r^2 + 2*pi*r*h
1 = 2*pi*r^2 + pi*r*h
pi*r*h = (1-2*pi*r^2)


V = pi*r^2*h - (4/3)*pi*r^3
V = (pi*r*h)*r - (4/3)*pi*r^3, som ved
substitution af pi*r*h = (1-2*pi*r^2)
giver

V = (1-2*pi*r^2)*r - (4/3)*pi*r^3, hvoraf

V(r) = -(4/3)*pi*r^3 - 2*pi*r^3 + r

V(r) = (-(4/3)-2)pi*r^3 + r

V(r) = (-(4/3)-(6/3))pi*r^3 + r

V(r) = (-(10/3)pi)r^3 + r

Svar #2
14. april 2008 af themastermind (Slettet)

Tak skal du have

Brugbart svar (1)

Svar #3
15. april 2008 af mathon

rettelse af 2 dm^2 --> 4 dm^2

4 = 4*pi*r^2 + 2*pi*r*h
2 = 2*pi*r^2 + pi*r*h
pi*r*h = (2-2*pi*r^2)


V = pi*r^2*h - (4/3)*pi*r^3
V = (pi*r*h)*r - (4/3)*pi*r^3, som ved
substitution af pi*r*h = (2-2*pi*r^2)
giver

V = (2-2*pi*r^2)*r - (4/3)*pi*r^3, hvoraf

V(r) = -(4/3)*pi*r^3 - 2*pi*r^3 + 2r

V(r) = (-(4/3)-2)pi*r^3 + 2r

V(r) = (-(4/3)-(6/3))pi*r^3 + 2r

V(r) = (-(10/3)pi)r^3 + 2r

Svar #4
15. april 2008 af themastermind (Slettet)

Tak, jeg ændre med det samme

Brugbart svar (0)

Svar #5
15. april 2008 af Bruger88 (Slettet)

hvordan kommer du fra 2 = 2*p*r^2*p*r*h
til p*r*h = (2-2*p*r^2)??

Brugbart svar (0)

Svar #6
05. november 2013 af rikke0505 (Slettet)

Hej marthon! 
Jeg forstår ikke helt, hvad du mener med med første del:

rettelse af 2 dm^2 --> 4 dm^2 

4 = 4*pi*r^2 + 2*pi*r*h 
2 = 2*pi*r^2 + pi*r*h 
pi*r*h = (2-2*pi*r^2) 

altså fanger det nogenlunde, men kan ikke helt sætte ord på, hvorfor sætningen 2 = 2*pi*r^2 + pi*r*h  skal laves. Kan du evt. give en forklaring på denne del? :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. november 2013 af mathon


                             overflade af cylinderflade              to halvkuglers overflade

                                        h • 2π • r                                       4 • π • r2     


                        Ov = h • 2π • r  +  4 • π • r2  =  4
hvoraf
                          h • π • r2   =   2r - 2 • π • r3

metalgenstandens volumen

                                                 V = h • π • r2  -   (4π/3) • r3

                                                 V = 2r - 2 • π • r3  -   (4π/3) • r3

                                                 V(r) = -((10π)/3)) • r3 + 2r

                


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. december 2013 af Jonashein (Slettet)

Hvad?


Skriv et svar til: bestemmelse af en funktion for cylinder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.