Kemi

Hjælp til kemi-OPGAVE!

15. april 2008 af Ayazaman (Slettet)
Hej! Jeg sidder fast i en kemi opgave.

3) Der fremstilles 250 mL opløsning af 3,35g NaHSO3(Natriumhydrogensulfit)og 6,80 g Na2SO3(Natriumsulfit)
Beregn pH i opløsningen

- Der tilsættes så 10 mL 4 M HCl til denne opløsning. Beregn pH efter tilsætning.
____________________________________

Mit umiddelbare gæt er at pH-værdien beregnes således:
pH = ½ (pks - log (c)) ??? Men opgaven forvirre mig. Den er ikke så svær men er lidt lost. Håber i kan hjælpe :) Jeg skal fremlægge opgaven. Kunne være super lægger med en detaljeret besvarelse.

1000 tak!
Andreas

Svar #1
15. april 2008 af Ayazaman (Slettet)

:)

Brugbart svar (0)

Svar #2
15. april 2008 af mathon

M(NaHSO3) = 104 g/mol, hvorfor n(NaHSO3) = (3,35 g)/(104 g/mol) = 0,032212 mol
M(Na2SO3) = 126 g/mol, hvorfor n(Na2SO3) = (6,80 g)/(126 g/mol) = 0,053968 mol

NaHSO3 --> Na^(+) + HSO3^(-) i mængdeforholdet NaHSO3:HSO3^(-) = 1:1
Na2SO3 --> 2Na^(+) + SO3^(2-) i mængdeforholdet Na2SO3:SO3^(2-) = 1:1
dvs.
n(HSO3^(-)) = n(NaHSO3) = 0,032212
n(SO3^(2-)) = n(Na2SO3) = 0,053968

HSO3^(-) + H2O <--> SO3^(2-) + H3O^(+)

pH = pKs + log(n_b/n_s)

pH = 6,91 + log(0,053968/0,032212) = 7,13

Svar #3
15. april 2008 af Ayazaman (Slettet)

hvordan får du 6,91?? og hvad med opgave 2?? Prøver lige at regne den selv. en gang til

Brugbart svar (0)

Svar #4
15. april 2008 af mathon

pKs(HSO3^(-)) = 6,91 - se DATAbogen

Svar #5
15. april 2008 af Ayazaman (Slettet)

Hmm.. Ven, i min DATAbog står der (hydrogensulfition- HSO3^-) = pKs: 7,25 og pKb: 12,11????

Svar #6
15. april 2008 af Ayazaman (Slettet)

og hvordan ved du:
NaHSO3 --> Na^(+) + HSO3^(-) i mængdeforholdet NaHSO3:HSO3^(-) = 1:1
Na2SO3 --> 2Na^(+) + SO3^(2-) i mængdeforholdet Na2SO3:SO3^(2-) = 1:1

Brugbart svar (0)

Svar #7
15. april 2008 af mathon

ved tilsætning af den stærke syre, HCl
forskydes
HSO3^(-) + H2O <--> SO3^(2-) + H3O^(+) mod venstre

n(HCl) = (10 mL)*(4 mmol/mL) = 40 mmol = 0,040 mol
hvorved tilføres
0,040 mol H3O^(+)

HSO3^(-) + H2O <--> SO3^(2-) + H3O^(+) forskydes mod venstre, så der nydannes ekstra 0,040 mol HSO3^(-) og forbuges 0,040 mol SO3^(2-)

n(HSO3^(-))_efter = n(HSO3^(-))_før + (0,040 mol) = (0,032212+0,040) mol = 0,072212 mol

n(SO3^(2-))_efter = n(SO3^(2-))_før - (0,040 mol) =
(0,053968-0,040) mol = 0,013968 mol

pH_efter = 6,91 + log(0,013968/0,072212) = 6,20

Svar #8
15. april 2008 af Ayazaman (Slettet)

Mathon!!! I LOVE YOU! YOU ARE THE BEST BUDDY! ;) 1000 tak, du!

Skriv et svar til: Hjælp til kemi-OPGAVE!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.