Matematik

forskrift

15. april 2008 af milsen1989 (Slettet)
hej er igang med en opgave som jeg ikke rigtig kan finde ud af. håber i kan hjælpe.

opgaven lyder: Når spinat blancheres ændrer vitaminindholdet y sig (målt i bestemte enheder) efter forskriften y=31,5*0,887^t, hvor t er tiden

a) bestem t udtrykt ved y
som jeg forstår det skal jeg isolere t. er det rigtigt?

Nitratindholdet i spinat ændrer sig samtidig og følger forskriften z=20,3+61,4*0,884^t, hvor t er tiden

B) Bestem en forskrift for nitratindholdet som funktion af vitaminindholdet

her ved jeg ikke hvad jeg skal gøre?

Tak på forehånd

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. april 2008 af Musa1989 (Slettet)

a) rigtigt

b)
i a) får du isoleret t. Her skal du indsætte det udtryk, du får for t i a), ind i stedet for t i funktionen z

Svar #2
15. april 2008 af milsen1989 (Slettet)

så det bliver z=20,3+61,4*0,884^(-8,33957*(ln(y)-3,44999) and y>0)
er dette rigtigt?

Brugbart svar (0)

Svar #3
15. april 2008 af Musa1989 (Slettet)

Lige præcis. Men fjern lige det der y>0. Det kan du ikke skrive ind i en forskrift. Du kan evt. kommentere bagefter, at y>0 og fortælle, hvorfor den nu er det

Svar #4
15. april 2008 af milsen1989 (Slettet)

oki tak

Brugbart svar (0)

Svar #5
24. september 2009 af stineelm (Slettet)

Hej. er tilfældigvis i gang med samme opgave.
Men forstår det kke helt .. hvordan får du isoleret t?Jeg får i hvert fald ikke det samme.


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. september 2009 af Musa1989 (Slettet)

Skide fedt du kommer over et år efter og spørger om det :D

Har godt nok glemt mange af regnereglerne , så kan ikk redegøre det for dig.. Men hvis du indtaster solve(y=31,5*0,887^t,t) ind på din lommeregner , får du isoleret t


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. september 2009 af mathon

y = 31,5*0,887t

(y/31,5) = 0,887

ln(y/31,5) = ln(0,887)·t

t = ln(y/31,5)/ln(0,887)

...............

indsat

z(y) = 20,3 + 61,4·0,884ln(y/31,5)/ln(0,887)


Skriv et svar til: forskrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.