Kemi
Amfolytligningen
20. april 2008 af
Sai| (Slettet)
Er der nogen der kan hjælpe med at udlede amfolytligningen? Jeg ved at den til slut skal hedde:
pH = ½ (pKs + pKsAmf)
Nogen der kan hjælpe?
pH = ½ (pKs + pKsAmf)
Nogen der kan hjælpe?
Svar #1
21. april 2008 af kuerten15
Ja..
En amfolyt er et stof, der både kan optage og afgive en proton.
Betegnes amfolytten HL, er den korresponderende syre H2L+ og dens korresponderende base L--
1. H2L+ = HL + H+
Ka1=([HL]*[H+])/[H2L+]
2. HL = L- + H+
Ka2=([L-]*[H+])/[HL]
3. H2L+ = L- + 2H+
Ka1*Ka2=([L-]*[H+]^2)/[H2L+]
De ovenstående ligevægte kan imidertid også skrives således, at amfolyttens syre-base-egenskaber tydeligt ses:
4. HL = L- + H+
5. HL + H+ = H2L+
6. 2 HL = L- + H2L+
Vi antager nu, at 4. og 5. forløber i samme udstrækning, dvs.
[L-]=[H2L+]
Indsættes dette i 3. fås:
[H2L+]*[H+]^2)/[H2L+]=Ka1*Ka2 <=>
[H+]^2=Ka1*Ka2 <=>
[H+]=SQRT(Ka1*Ka2)
log[H+]=1/2*logKa1+1/2*logKa2 <=>
-log[H+]=-1/2*logKa1-1/2*logKa2 <=>
pH=1/2*pKA1+1/2*pKA2 <=>
pH=1/2*(pKA1+pKA2)
Den ligning er en simplificeret amfolytligning, og der skal gælde nogle krav før den kan anvendes.
pKA=pKa=pKS=pKs
Dette er så udledningen.. håber det er nok..
En amfolyt er et stof, der både kan optage og afgive en proton.
Betegnes amfolytten HL, er den korresponderende syre H2L+ og dens korresponderende base L--
1. H2L+ = HL + H+
Ka1=([HL]*[H+])/[H2L+]
2. HL = L- + H+
Ka2=([L-]*[H+])/[HL]
3. H2L+ = L- + 2H+
Ka1*Ka2=([L-]*[H+]^2)/[H2L+]
De ovenstående ligevægte kan imidertid også skrives således, at amfolyttens syre-base-egenskaber tydeligt ses:
4. HL = L- + H+
5. HL + H+ = H2L+
6. 2 HL = L- + H2L+
Vi antager nu, at 4. og 5. forløber i samme udstrækning, dvs.
[L-]=[H2L+]
Indsættes dette i 3. fås:
[H2L+]*[H+]^2)/[H2L+]=Ka1*Ka2 <=>
[H+]^2=Ka1*Ka2 <=>
[H+]=SQRT(Ka1*Ka2)
log[H+]=1/2*logKa1+1/2*logKa2 <=>
-log[H+]=-1/2*logKa1-1/2*logKa2 <=>
pH=1/2*pKA1+1/2*pKA2 <=>
pH=1/2*(pKA1+pKA2)
Den ligning er en simplificeret amfolytligning, og der skal gælde nogle krav før den kan anvendes.
pKA=pKa=pKS=pKs
Dette er så udledningen.. håber det er nok..
Skriv et svar til: Amfolytligningen
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
