Samfundsfag

EU og den danske model

27. april 2008 af sejestephh (Slettet)
Hej :)

Jeg er i gang med en samfundsfags aflevering, som handler om den danske velfærdsmodel og flexicurity.

Jeg vil gerne ind på, hvordan de danske EU forbehold kan forbindes med den danske model, og hvordan det vil påvirke modellen, hvis forbeholdene ophæves.

jeg håber virkelig i kan hjælpe :)

På forhånd tak :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. april 2008 af aabfan (Slettet)

Ved ikke helt hvordan du kan få det med forbeholdene ind. Det skulle måske være det 4. forbehold omkring overstatsligt samarbejde om retlige og indre anliggender.

Den danske model for arbejdsmarkedsregulering er jo en partsstyret koncensus, og er jo i realiteten en lavniveau model, der stiller den svage part; lønmodtageren betydelig ringere end arbejdsgiveren. Her har EU jo forbedret dette væsentligt ved at lovgive og stille lønmodtageren bedre. Især de usaglige opsigelser. (Problem?)

På den anden side, er det jo en af hjørnestenene i den danske model, hvor regulering og retshåndhævelse håndhæves af arbejdsmarkedets parter (navnlig DA og LO) gennem KO og det fagretlige system.

Ansættelsessikkerheden i andre EU-lande er jo betydelig større end i Danmark, navnlig i Frankrig. Det vægter vi dog ikke så højt i Danmark, da vi jo er beskyttet af vores (surprise) velfærdsmodel.

Det kunne evt. være noget?

Skriv et svar til: EU og den danske model

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.