Fysik
Gitterligningen
04. maj 2008 af
Peaco (Slettet)
Disse spørgsmål bliver jeg nød til at forstå for at kunne forstå gitterligningen. Nogen der har nogle bud.
Fx.. Når vi sender synlig lys gennem et gitter, ser man i tedet for interferenspletter et stort område bestående af alle de farver, synlig lys består af. Hvordan kan man forklare dette fænomen med brug af ordene monokromatisk og kohærent?
Hvordan kan vi forklare ud fra gitterligningen hvorfor violet lys har mindst afbøjningsvinkel og rødt lys har størst afbøjningsvinkel i det spektrum der ses, når synlig lys sendes gennem et gitter.
Og hvordan kan vi forklar at udfra gitterligningen hvorfor interferenpletterne ligger tættere på centralpletten når gitterkonstanten d er lille end når d er stor)
Fx.. Når vi sender synlig lys gennem et gitter, ser man i tedet for interferenspletter et stort område bestående af alle de farver, synlig lys består af. Hvordan kan man forklare dette fænomen med brug af ordene monokromatisk og kohærent?
Hvordan kan vi forklare ud fra gitterligningen hvorfor violet lys har mindst afbøjningsvinkel og rødt lys har størst afbøjningsvinkel i det spektrum der ses, når synlig lys sendes gennem et gitter.
Og hvordan kan vi forklar at udfra gitterligningen hvorfor interferenpletterne ligger tættere på centralpletten når gitterkonstanten d er lille end når d er stor)
Svar #1
04. maj 2008 af mathon
V_n = sin^-1(n*lambda/d)
da lambda_vio < lambda_rød
hvoraf
V_n_vio < V_n_rød
da
sin^-1(n*lambda_vio/d) < sin^-1(n*lambda_rød/d)
V_n = sin^-1(n*lambda/d)
Og hvordan kan vi ud fra gitterligningen forklare, at interferenpletterne ligger tættere på centralpletten når gitterkonstanten d er stor end når d er lille)
jo større d desto mindre V_n = sin^-1(n*lambda/d)
jo mindre d desto større V_n = sin^-1(n*lambda/d)
da lambda_vio < lambda_rød
hvoraf
V_n_vio < V_n_rød
da
sin^-1(n*lambda_vio/d) < sin^-1(n*lambda_rød/d)
V_n = sin^-1(n*lambda/d)
Og hvordan kan vi ud fra gitterligningen forklare, at interferenpletterne ligger tættere på centralpletten når gitterkonstanten d er stor end når d er lille)
jo større d desto mindre V_n = sin^-1(n*lambda/d)
jo mindre d desto større V_n = sin^-1(n*lambda/d)
Svar #2
04. maj 2008 af Peaco (Slettet)
Jeg forstår desværre ikke rigtig svarene. Kan du ikke sætte ord på det.
Skriv et svar til: Gitterligningen
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
