Fysik

Sammensat bevægelse

11. september 2004 af JulieJense (Slettet)
Lidt fysik hjælp - tak! Jeg tror ikke helt jeg forstår opgaven - nogen der kan give mig et hint eller to?

En kugle ligger 20m lodret over punktet A. Kuglen kastes vandret ud og rammer i punktet B, der ligger i samme vandrette plan som A, og således at AB = 30m
1) Beregn kuglens begyndelseshastighed.
2) Beregn kuglens hastighed i punktet B.

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. september 2004 af Lurch (Slettet)

den vandrette bevægelse er en retlinet bevægelse med konstant hastighed.
Den lodrette bevægele, er en bevægelse med konstant acceleration, tyngdeaccelerationen.

du ved at kuglen skal nå at flytte sig 30cm vandret på den tid det tager kuglen at falde 20cm.
husk at medregne en eventuel kugleradius, hvis sådan en er opgivet

Svar #2
12. september 2004 af JulieJense (Slettet)

Jeg behøver lidt mere hjælp.
Jeg forstår ikke hvordan jeg kan beregne de to hastigheder udfra disse oplysninger?
Kuglens radius er ikke opgivet..

Brugbart svar (0)

Svar #3
12. september 2004 af Lurch (Slettet)

den lodrette bevægelse beskrives ved,
s(t)=1/2 * g * t^2

løs s(t) = 20cm

når du ved hvor lang tid kuglen er om at falde 20cm, så kan du jinde ud af hvor stor hastigheden skal være i vandret for at nå 30cm på tiden du fandt før

s(t) = v*t

Svar #4
13. september 2004 af JulieJense (Slettet)

Okay.. jeg har nu beregnet det således:
s(20) = 1/2*9,82*t^2
t = 2,02sek.

s(30) = v*t
v = 14,8m/s

Men hvilken af de to hastigheder er det her? Det er da kuglens hastighed i punktet B, er det ikke? Men hvordan beregner jeg så starthastigheden?

Brugbart svar (0)

Svar #5
13. september 2004 af Lurch (Slettet)

Du laver en lille omregningsfejl. Husk at omregne til meter før du sætter i formlen!!
t = 0,20s og v = 1,5m/s

v er netop kuglens starthastighed. v har du jo beregnet som den fart kuglens må have, for at kunne nå 30cm før den er faldet mere end 20cm

hastigheden i B, må du beregne ud fra den vandrette og lodrette bevægelse.
den vandrette bevægelse har jo hastigheden v, som du lige har regnet
den lodrette bevægelse, har opnået en hastighed w, da kuglen har accelereret med g i 0,2s

Svar #6
13. september 2004 af JulieJense (Slettet)

Jeg tror ikke jeg forstår ret meget af det her. Vil det sige, at hastigheden i B beregnes:
s(0,2m) = v*t = v*0,2s
v = 1m/s

Så hastigheden i B er 1m/s?? Dette lyder da slet ikke rimeligt...?

Brugbart svar (0)

Svar #7
13. september 2004 af Lurch (Slettet)

lige en ting,
du kan ikke sige s(0,2m)
det betyder du indsætter 0,2m på variablens palds, men da variablen er tiden, giver det ingen mening at indsætte en længde :)

er du med på starthastigheden v?

Svar #8
13. september 2004 af JulieJense (Slettet)

Nej, ikke helt... og jeg forstår stadig ikke hvordan jeg finder hastigheden i B?

Har set fejlen i #6 - jeg tænkte nok for hurtigt: s(0,2s) = 0,2m ;)

Brugbart svar (0)

Svar #9
13. september 2004 af Lurch (Slettet)

lige for at give den korekte skrivemåde,
s(0,2s)=0,2m <=> 0,2m = v*0,2s <=> v=1m/s

men det er forøvrigt ikke korrekt!
du skal huske at hastigheden i B hver kun er lodret eller vandret i retning, men skrå. Du skal altså sammensætte de to hastigheder fra den vandrette- og lodrette bevægelse.
den vandrette hastighed kender du, v.
Den lodrette kan du regne ud fra
s(t)=1/2*g*t^2
du ved jo at s(0,2s)=0,2m

Svar #10
13. september 2004 af JulieJense (Slettet)

Jeg tager lige en dyb indånding. Sådan!

Nu er jeg med på begyndelses hastigheden! Warw! Så langt så godt ;)

Hastigheden i B siger du er en sammensætning af v(lodret) og v(vandret).
v(vandret) er beregnet til 1,5m/s
v(lodret) beregnes:
s(0,2s) = 1/2*g*t^2
t = 0,2s så
s(t) = v*t
0,2m = v*0,2s
v = 1m/s
Er det her rigtigt så langt??

Så skal jeg sammenholde de to hastigheder - skal man her se på det som en retvinklet trekant?
v(vandret)^2 * v(lodret)^2 = v(B) ??

Brugbart svar (0)

Svar #11
13. september 2004 af Lurch (Slettet)

argh sorry, jeg sidder og vrøvler! forvirringen er nu total
beregningen af den lodrette hastighed er forkert:)
Du skal se på det som en ganske almindelig konstant accelereret bevægelse, her frit fald.
du skal ikke bruge tiden til noget her
kig på energibevarelse
E(pot)=E(kin)
m*g*h = 1/2*m*v^2
v^2 = 2*g*h

Dette er din hastighed i B
Den sammensatte hastighed finder du som du selv siger ved at se på det som en retvinklet trekant. kræfternes parallelogram om du vil



Brugbart svar (0)

Svar #12
13. september 2004 af Lurch (Slettet)

v(vandret)^2 + v(lodret)^2 = v(B)^2

Svar #13
13. september 2004 af JulieJense (Slettet)

Okay! 1000tak! Den trak virkelig tænder ud, men nu forstår jeg den ;)

Igen tak for hjælpen ... c", )

Brugbart svar (0)

Svar #14
13. september 2004 af Lurch (Slettet)

anytime. undskyld forvirringen :P

Svar #15
14. september 2004 af JulieJense (Slettet)

Helt okay med forvirringen - du ledte mig jo på rette spor igen.. :P

Skriv et svar til: Sammensat bevægelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.