Kemi

EDTA - Startkoncentrationer

05. maj 2008 af Vikrantor (Slettet)
Jeg sidder og tænker over en opgave i kemi, jeg har fået stillet. Den går ud på at jeg skal bestemme nogle "gode" startkoncentrationer i en reaktion.

Reaktionskemaet er således:
Cu(NH3)4^2+(aq) + Y^4-(aq) <--> CuY^2-(aq) + 4NH3(aq)

Jeg skal have startkoncentrationerne fra tetraaminkobber (T), Y (EDTA) og ammoniak (A). At startkoncentrationerne er "gode" betyder at jeg får en koncentration af T, der er nem at måle på vha. et spektrofotometer, hvor absobansen ike må være højere end 1,5. Jeg ved at hvis T har en koncentration på 0,0100 M, vil absorbansen være tæt på 1.

Koncentrationerne kommer til at se således ud:
Cu(NH3)4^2+(aq)
Konc. T-x

Y^4-(aq)
Konc. Y-x

CuY^2-(aq)
0

4NH3(aq)
Konc. A+4x

Mit problem er derfor at jeg mangler nogle konkrete værdier, så jeg kan lave forsøget.

Ligevægtsligningen for forsøget:

[CuY^2-]*[NH3]^4
___________________ = K = 5*10^5 M^3
[Cu(NH3)4^2+]*[Y^4-]

Spørg, hvis der er noget, jeg skal redegøre mere for.

Håber at der er nogen der kan hjælpe.

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. maj 2008 af Matkaj

Det er ligevægstkoncentrationerne du har skrevet ikke. Så er koncentrationen af CuY^2-(aq)vel x og ikke 0.

Svar #2
05. maj 2008 af Vikrantor (Slettet)

#1

Det er det eneste, jeg har hjælp til af læreren, så jeg er 100% sikker på, at jeg har skrevet de rigtige udtryk op for koncentrationerne. Det kan godt være, at jeg har forklaret det lidt for "kryptisk" ;)

Anyways, jeg er kommet frem til at jeg kan bestemme koncentrationerne vha. en 5. gradsligning. Dette kommer jeg frem til sådan:

x*(Konc.A+4x)^4
K= ______________________ <===> K*(konc.T-x)(konc.Y-x)=x*(konc.A+4x)^4
(Konc.T-x)(konc.Y-x)

==> K*konc.T*konc.Y-konc.Tx-konc.Yx+x^2=x(konc.A+4x)^4

==> konc.T*konc.Y-konc.Tx-konc.Yx+x^2=25x^5

==> 256x^5-Kx^2+K(konc.T+konc.Y)x-K*konc.T*konc.Y=0

Nu mangler jeg at bestemme K-værdien, fordi derefter er det let for mig at regne x ud.

Svar #3
05. maj 2008 af Vikrantor (Slettet)

Jeg tror, jeg har fat i noget nu. Skal jeg ikke bare bruge den kendte ligevægtskonstant og sætte den ind som K-værdi i ligningen?

Brugbart svar (0)

Svar #4
05. maj 2008 af Matkaj

0 er startkoncentrationen af CuY^2-, Det fremgår også af de størrelser I bruger i ligevægtsloven at x er ligevægtskoncentrationen, så mon ikke du har misforstået det med 0.
Ligevægtsloven giver så:
K=x*(A+4x)^4/[(T-x)(Y-x) og ja, indsæt så din K-værdi.
Din 5.gradsligning er ikke korrekt:

==> K(*konc.T*konc.Y-konc.Tx-konc.Yx+x^2)=x(konc.A+4x)^4 (husk parentesen)

==> konc.T*konc.Y-konc.Tx-konc.Yx+x^2=25x^5 (hvad gjorde du ved K og konc.A?)




Skriv et svar til: EDTA - Startkoncentrationer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.