Kemi

Udtryk i kemi?

06. maj 2008 af Mg89dk (Slettet)
Hej,

jeg sidder her med en bog og der bliver heletiden nævnet HA og A-.
Men jeg aner ikke hvad det betyder.

Fx:
Et puffersystem fungerer optimalt når [HA] = [A-], hvilket netop indtræder halvvejs mod ækvivalenspunktet.
Hvad er de? Hvad står de for?

Og så et ord der hedder støkiometri. Igen, hvad er det?

Fx:
Det er vigtigt at holde sig for øje, at ækvivalenspunktet er defineret ud fra støkiometri og altså ikke af pH.

Tak på forhånd :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. maj 2008 af DeutscherDäne (Slettet)

støkiometri = hvad forholdet er mellem de forskellige reaktanter (til venstre for reaktionspilen) og mellem de forskellige produkter (til højre for reaktionspilen)

2STOFA + 3STOFB --> STOFC

kender man stofmængden for STOFA til 10, regnes stofmængden n for de to andre stoffer ud således (når reaktanterne skal være ækvivalente, dvs. lige meget af hver, så reaktionen kan forløbe fuldt ud)

n(STOFA) = 10 mol

n(STOFB) = 3/2 (<-- forhold mellem A og B) * 10 mol

n(STOFC) = 1/2 * 10 mol

Brugbart svar (0)

Svar #2
06. maj 2008 af Riemann

Jeg vil gætte på følgende:

H er brint.

A er et arbitrært molekyle/atom, som "mangler" en elektron i den yderste skal (dvs., det kunne eksempelvis være nogle af atomerne i 7. hovedgruppe).

Man bruger betegnelsen A for at kunne udlede nogle generelle formler.

Svar #3
06. maj 2008 af Mg89dk (Slettet)

1# Ok, mange tak. Tror jeg forstår :)

2# arbitrært?
Er det sån at jeg kan putte nogle kendte tegn ind i den formel istedet for at ha HA og A-?

Brugbart svar (0)

Svar #4
06. maj 2008 af Riemann

#3
Eksempelvis kunne A for chlor (Cl). SÅ man kunne skrive

HCL og Cl^-

at det er arbitrært betyder her bare, at det kan være et hvilketsomhelst molekyle, der mangler en enkelt elektron...

Brugbart svar (0)

Svar #5
06. maj 2008 af DeutscherDäne (Slettet)

arbitrært = en halogen?

Svar #6
06. maj 2008 af Mg89dk (Slettet)

#4

Ok, mange tak :)

Brugbart svar (0)

Svar #7
06. maj 2008 af Riemann

Når jeg skriver "mangler en elektron i yderste skal" mener jeg naturligvis, at der er 7 elektroner i yderste skal. bare for ikke at forvirre mere end højst nødvendigt...

Brugbart svar (0)

Svar #8
06. maj 2008 af Riemann

#5
ja. men det kunne også godt være molekyler, som eksempelvis CH3COO^-

Skriv et svar til: Udtryk i kemi?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.