Matematik
Differientalligning(spændende:))
12. maj 2008 af
eca123 (Slettet)
Jeg har ikke problemer med at løse differentialligninger, men med at forklare forklare og kunne forstå forskellen på f.eks. N(t) og N'(t). Jeg ved godt at y-værdien er N(t) og N'(t) er væksthastigheden i forhold til y-værdien, men har svært ved at forklare det i opgaver.
F.eks. Øvelse 4.1
Antallet af skovskader i Storskoven, N(t), hvor tiden er i år, antages at opfylde differentialligningen:
N'=0.0002 *(1500-N)*N
Til t=2 findes antallet af skovskader til at være N=530.
a) Bestem den hastighed hvormed skovskadeantallet siger efter 2 år.
Jeg finder så først N(t) ved at bruge funktion desolve, og ved at jeg kender løsningsmodellen til en logistisk vækst, som N(t)=M/(1+c*e^(-aMt))
Jeg får således en forskrift der hedder (1500)/(1 + 4.5*(e)^(-0.0002*1500*x))
Hvis jeg så skal bestemme t=2 må det vil hedde sig, at jeg skal sige N' = 0.0002*(1500-N(2))*N(2) = 92,315 eller hvad? Vil det så sige at skovskader stiger efter 2 år, med 92 skovskader/år eller hvad?
Og til sidst skal man bestemme N' når N=1800 og give en fortolkning af dette resultat.. vil meget gerne have noget hjælp til denne fortolkning?
Mvh
Eca
F.eks. Øvelse 4.1
Antallet af skovskader i Storskoven, N(t), hvor tiden er i år, antages at opfylde differentialligningen:
N'=0.0002 *(1500-N)*N
Til t=2 findes antallet af skovskader til at være N=530.
a) Bestem den hastighed hvormed skovskadeantallet siger efter 2 år.
Jeg finder så først N(t) ved at bruge funktion desolve, og ved at jeg kender løsningsmodellen til en logistisk vækst, som N(t)=M/(1+c*e^(-aMt))
Jeg får således en forskrift der hedder (1500)/(1 + 4.5*(e)^(-0.0002*1500*x))
Hvis jeg så skal bestemme t=2 må det vil hedde sig, at jeg skal sige N' = 0.0002*(1500-N(2))*N(2) = 92,315 eller hvad? Vil det så sige at skovskader stiger efter 2 år, med 92 skovskader/år eller hvad?
Og til sidst skal man bestemme N' når N=1800 og give en fortolkning af dette resultat.. vil meget gerne have noget hjælp til denne fortolkning?
Mvh
Eca
Svar #1
12. maj 2008 af eca123 (Slettet)
ALtså skovskader kan vel aldrig nå 1800, da den maksimale y-værdi jo er 1500, og dermed må væksthastigheden jo blive negativ eller hvad?
Skriv et svar til: Differientalligning(spændende:))
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
