Psykologi

Metoder, HASTER

18. maj 2008 af connieseide (Slettet)
Hej..
Jeg skal snart til mundtlig eksamen i AT og da dette er et metodefag, ved jeg, at lærerne går meget op i metoder, men hvilke metoder bruger man egentlig i psykologi?? Min opgave omhandler apartheid. Jeg har i opgavebesvarelsen belyst hvilke primære psykologiske aspekter der optræder i bogen ”A dry white season”. ( ex lydighed og syndebuksteorien) Til sidst har jeg kort beskrevet Hendrick Verwoerd, Nelson Mandela, Desmond Tutu og Martin Luther Kings holdninger og visioner i forhold til apartheid-problematikken.
Hvilke psykologiske metoder har jeg brugt her??

Brugbart svar (2)

Svar #1
18. maj 2008 af klotte

Temaet for di opgave et så vidt jeg kan se noget med autoriteter og oprør.
Du er derfor inde på den samfundsorienterede del af psykologien og skriver noget om grupper`s adfærd- men også om hvilket syn på mennesker som individ der ligger hos disse.
Det er svært at sige hvilken metode du bruger.....men det ligger i feltet omkring samfundsanalyse og socialpsykologi. Og hvordan en bestremt adfærd skaber nogle normer hos det enkelte menneske.


Svar #2
19. maj 2008 af connieseide (Slettet)

Tak #1, det er klart en hjælp. Men kan jeg ikke også godt have benyttet metoderne:
Induktive og hermerneutiske metode?

Induktive metoder:
Forforståelse af problem der skal undersøges. Gennem empiriske undersøgelser undsamles et datamateriale, og der formuleres en konklusion; teori

Hermerneutiske metoder:
Mennesket er et frit væsen, der skal skabe sin egen livssituation. Mennesket må derfor forstås samt tolkes ud fra sine hensigter og meninger og ikke forklares udfra årsag og virkning, som man gør i naturvidenskaberne.

Brugbart svar (2)

Svar #3
19. maj 2008 af klotte

Du forvelksler hermaneutik ( dele og helhedsfortolkninger) med fænomænologisk analyse.
Intentionaliteten ( dine hensigter og meninger) ligger bag ved både samfundsanalyser og eksistentialismen.

det du skriver om induktiv metode er possitivisme. Her får du et problem med at vælge det datamateriale du kan konkluderer noget udfra....og med at bevise din teori.

I naturvidenskab er det nemmere at opfinde en pille og give en kalkpille tilhalvdelen af dine forsøgspersoner og dernæst bevise at din pille virker.

I samfundsvidenskab er det vanskeligere at isolerer den " virkende " kraft fordi mange faktorer spiller sammen.....

Men jo du kan da godt sige at du kombinerer et mere klassiske logisk sætup med en mere helhedsfortolkende tilgang....

Brugbart svar (2)

Svar #4
26. maj 2008 af kim533 (Slettet)

Den hermaneutiske cirkel ligner rigtig meget den klassiske naturvidenskablige metode. med det jeg kan læse så kan du godt have brugt en hermaneutisk fortolkning som metode. jeg vil væde med at det er hvad du gør. du starten med en hypotese, tester dens konsekvenser med din emperi, justerer din hypotese i din konklusion, og hvis du ville kunne du fortsætte med at teste den nye hypoteses konsekvenser med din emperi, og blive sådan ved. hvis det er hvad du har gjort så er det en hermaneutisk fortolkning !!
Yderlige har du brugt en bog som en primær kilde og det forstærker min holdning til at det er en hermaneutisk fortolkning du har lavet.

skriv til mig hvis der er noget.

Brugbart svar (2)

Svar #5
26. maj 2008 af arka_47 (Slettet)

Undskyld, snakker du om hermeneutik?

Brugbart svar (2)

Svar #6
26. maj 2008 af kim533 (Slettet)

#5 jeps

Brugbart svar (2)

Svar #7
01. marts 2009 af Mille90 (Slettet)

En rigtig god side til at redegøre for metoderne i psykologi er http://www.hasseris-gym.dk/studiemiljoe/fagene/psykologi/metode_i_psykologi.html

 - Den indeholder også metoder til andre fag :)


Skriv et svar til: Metoder, HASTER

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.