Studievejledning

Kompetencegivende fag??

20. maj 2008 af blackduck (Slettet)
For næstre årgang af studenter er der en lille ændring af gymnasiestrukturen: http://www.uvm.dk/07/aendring_gymnasiereform.htm?menuid=6410

Jeg undrer mig meget over punkt 1. Her hedder det sig: "Obligatorisk valg af mindst ét blandt en række særligt kompetencegivende fag på A-niveau i stx. Samtlige stx-elever skal vælge mindst ét af følgende fag på A-niveau: matematik, biologi, fysik, kemi, engelsk, et fortsættersprog, latin eller græsk. "

Hvad betyder "kompetencegivende fag"? Man kunne jo tro, at der var tale om fag der var et specifikt adgangskrav på de videregående uddannelser. Men mig bekendt giver biologi A ikke adgang til noget som helst. Er det ikke b.la. disse elever, der har været en del debat om, fordi de har valgt bio A i deres studieretning fordi de gerne ville studere noget biologi, for så senere at finde ud af, at de da mangler et niveau eller to i mat/fys/kemi?

Og i øvrigt mangler et par sprogfag på A-niveau, som rent faktisk er et specefikt adgangskrav flere steder.

Mit spørgsmål lyder nu: Hvad er et kompetencegivende fag? Jeg har aldrig hørt udtrykket før, og den liste syntes fuldstændigt tilfældigt sammensat.

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. maj 2008 af sprit (Slettet)

Jeg har ikke svar på dit spørgsmål, men jeg kan ikke se hvem reglen kommer til at ramme i praksis. Dem der gerne vil have samfundsfag og musik på A-niveau? Det tror jeg er et absolut mindretal. På min skole er der en studieretning med musik, men der er også engelsk A og mediefag i studieretningen. Jeg kan ikke se, hvorfor de skulle lave sådan en regel.
Og for at være ordkløver: Alle fag er vel kompetencegivende :)

Brugbart svar (0)

Svar #2
20. maj 2008 af allan_sim

#0.
Læs i det link du selv har postet: "Forslaget sigter mod at styrke både den naturvidenskabelige og den sproglige profil i stx.".

Vi skal med andre ord undgå for mange, der vælger samfundsfag, musik og begyndersprog.

#1.
4% ifølge linket.

Brugbart svar (0)

Svar #3
21. maj 2008 af sprit (Slettet)

#2 Ah, jeg overså lige begyndersprogene. Men hvorfor? Sprog er vel sprog, hvadenten det er begynder eller fortsætter.
Reglen minder lidt om 1,08-reglen, nemlig at man gerne vil begrænse en lille gruppe (dem der tager mu, samf eller beg.spr ELLER dem, der gerne vil have mere end 2 års fri), men man laver en omvendt regel, der får det til at se ud til, at det store flertal får gavn af det. I virkeligheden gør det ikke forskel for størstedelen af eleverne. I stedet for at skrive: Du skal tage "disse fag", så kan man da bare skrive: Du må ikke tage musik, samf eller beg.sprog sammen. Det er lettere at holde styr på. Ligeledes ville det give mere mening at trække x procent fra de, der holder mere end 2 sabbatår, i stedet for at hæve adgangskvotienten kunstigt, så der går inflation i det. Så skal man pludselig havde over 12 for at komme ind på en uddannelse.
Det er sådan set bare unødvendigt regnearbejde.

Nå, det var lige en lille ranting.

Skriv et svar til: Kompetencegivende fag??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.