Kemi
Kemi-opgaver
21. maj 2008 af
Small311 (Slettet)
Nogen der kan hjælpe mig med de her opgaver?
Fra fosforsyre kan der i alt afgives 3 H^+, hvorfor fosforsyre kaldes en trivalent syre (eller trihydronsyre).
1) find styreeksponenterne for de tre syrer.
2) opstil syrene efter syrestyrke og begrund den faldende syrestyrke.
Ét af følgende stoffer lugter kraftigt af ammoniak pga. en protoglysereaktion (eller hydronolysereaktion) mellem stoffets ioner.
3) Skriv de mulige protolyseligevægte (eller hydronolyseligevægte) op og find ud af hvilket stof det er.
3.1) NH4NO3
3.2) (NH4)2CO3
3.3) (NH4)2SO4
Mange tak :-)
Fra fosforsyre kan der i alt afgives 3 H^+, hvorfor fosforsyre kaldes en trivalent syre (eller trihydronsyre).
1) find styreeksponenterne for de tre syrer.
2) opstil syrene efter syrestyrke og begrund den faldende syrestyrke.
Ét af følgende stoffer lugter kraftigt af ammoniak pga. en protoglysereaktion (eller hydronolysereaktion) mellem stoffets ioner.
3) Skriv de mulige protolyseligevægte (eller hydronolyseligevægte) op og find ud af hvilket stof det er.
3.1) NH4NO3
3.2) (NH4)2CO3
3.3) (NH4)2SO4
Mange tak :-)
Svar #1
21. maj 2008 af Bankier (Slettet)
Phosphorsyre er en triprot syre dvs. kan fraspalte 3 H^+ (protoner).
Fraspaltningen af H^+ foregår i etaper eller stadier
Syrestyrkeeksponenterne pks er som flg.
Phosphorsyre H3PO4- pKs = 2,12 , der fraspaltes en H^+
H2PO4^2- pKs = 7,21 , der fraspaltes en til H^+
HPO4^3- pKs = 12,31
Jo flere Hydroner der bliver fraspaltet, jo svagere bliver syren.
Jo stærkere syre jo lavere pKs-værdi. Den faldende styrke hænger sammen med molekylets grad af fastholdelse af hydronerne. I HPO4^3- er det sidste H utroligt fast hvilket medfører en svag syrem, da syrer fraspalter Hydroner.
Pks-værdien findes ved at se på en titrering af Phosphorsyre med NaOH.
ved 1. halvækvivalenspunkt (halvejs til 1. ækvivalenspunktet)
er pks1 = 2,12
ved 2. halvækvivalenspunkt er pks2
ved 3. halvækvivalenspunkt er pks3 ,men 3.ækvivalenspunkt kan ikke ses på en titrerkurve, da HPO4^3- syren er så svag.
Fraspaltningen af H^+ foregår i etaper eller stadier
Syrestyrkeeksponenterne pks er som flg.
Phosphorsyre H3PO4- pKs = 2,12 , der fraspaltes en H^+
H2PO4^2- pKs = 7,21 , der fraspaltes en til H^+
HPO4^3- pKs = 12,31
Jo flere Hydroner der bliver fraspaltet, jo svagere bliver syren.
Jo stærkere syre jo lavere pKs-værdi. Den faldende styrke hænger sammen med molekylets grad af fastholdelse af hydronerne. I HPO4^3- er det sidste H utroligt fast hvilket medfører en svag syrem, da syrer fraspalter Hydroner.
Pks-værdien findes ved at se på en titrering af Phosphorsyre med NaOH.
ved 1. halvækvivalenspunkt (halvejs til 1. ækvivalenspunktet)
er pks1 = 2,12
ved 2. halvækvivalenspunkt er pks2
ved 3. halvækvivalenspunkt er pks3 ,men 3.ækvivalenspunkt kan ikke ses på en titrerkurve, da HPO4^3- syren er så svag.
Svar #2
21. maj 2008 af Small311 (Slettet)
Okay mange tak :)
nogen der så kan hjælpe mig med tre'eren?
nogen der så kan hjælpe mig med tre'eren?
Skriv et svar til: Kemi-opgaver
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
