Matematik

Volumenprocent og vægtprocent

21. maj 2008 af gudrun123 (Slettet)
Hej

Jeg kunne godt tænke mig at vide hvordan følgende formel bliver udledt af nedenstående:

V = 0,8R / (1,0 - 0,2R)

V = vægtprocent
R = volumenprocent
På en vinflaske, der indeholder 75 cl. vin, står der 12,5 % vol. (12,5 volumenprocent). Det
betyder, at alkoholens rumfang udgør 12,5 % af vinens rumfang.
Alkohol har vægtfylden 0,8. Det betyder at en liter alkohol vejer 0,8 kg.

vh
Gudrun

Svar #1
21. maj 2008 af gudrun123 (Slettet)

hvor kommer 0,2R fra?
og hvorfor skal det trækkes fra 1,0??

1,0 = massefylde for vand

Brugbart svar (0)

Svar #2
21. maj 2008 af Mikkat (Slettet)

R=12,5% = 0,125
V = antal g alkohol/antal g i alt
Antal g alkohol i 1 liter vin:
1 liter*0,125*0,8 kg/liter = R*0,8 kg=0,8R kg
Vægten af 1 liter vin i gram:
Ikke alkohol:(1-1*0,125) liter*1 kg/liter = (1-R)kg
Alkohol: 0,8R kg
Dvs. antal g i alt:
(1-R)kg+0,8R kg=(1-R+0,8R)kg = (1-0,2R)kg

V= 0,8R/(1-0,2R)

Brugbart svar (0)

Svar #3
22. maj 2008 af DeciMat (Slettet)

Dette spørgsmål er fra lærereksamen og formlengælder med en vis procentuel fejl. Hvor der bliver oplyst at tilnærmelsesvis gælder.

v=0.32*w^2+1,32*w hvor v=<0w=<1

Læg mærke til at dette også er en ulighed.
Resultatet for du ved at løse uligheden i en LP.
Da er skæringspunktet for v=0,125 = w=0.16

sæt w=1 og se hvad der sker!

husk at der vil stå 1- ....=


løs reste selv. Den formel folkeskole elven bruger er faktisk med fem decimaler mere præcis.


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. maj 2008 af DeciMat (Slettet)

Husk at 12,5% = 12,5:100= 0,125

og at 0,2 kommer fra 1-0,8=0,2

Det er der klart: hvis en flaske indeholder 0,8 er den ene så indeholder den 0,2 af den anden. Det skal jo tilsammen (x1+x2=1) være enheden.

Skriv et svar til: Volumenprocent og vægtprocent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.