Matematik

cirklens ligning

23. maj 2008 af alkhafaji (Slettet)
En cirkel har centrum (-2; 1) og radius 5, og en linje er bestemt ved ligningen : 2x + y - 6 = 0.

a) Undersøg om linjen skærer cirklen.


hvordan gør man det

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. maj 2008 af Isomorphician

Opstil en ligning for cirklen.
Du kan enten bruge afstandsformlen, eller isolere y i linjens ligning og indsætte i cirklens ligning og se om der kommer nogle løsninger.

Brugbart svar (0)

Svar #2
23. maj 2008 af mathon

#1 fortsat:
dvs.
cirklens ligning
(x-c1)^2 + (y-c2)^2 = r^2
hvor
Centrum C = (c1,c2) og radius = r

den rette linje på formen:
y = -2x+6

Brugbart svar (0)

Svar #3
23. maj 2008 af mathon

to skæringer...

Brugbart svar (0)

Svar #4
23. maj 2008 af mathon

du kan undersøge om, der er skæring ved
at beregne centrums afstand fra den rette linje.

er denne
1) større end radius, er der ingen skæring
2) lig med radius, er der tangering, hvilket vil sige én skæring
3) mindre end radius, er der to skæringer

Svar #5
23. maj 2008 af alkhafaji (Slettet)

Isomorphician: jeg har brugt afstandens formlen og resultatet blev 4,02


mathon: jeg har brugt cirklens ligning, og den blev til
5^2 = (-2 -2)^2 + (1-1)^2

men hvordan kan jeg se om linjen skærer cirklen.

Svar #6
23. maj 2008 af alkhafaji (Slettet)

undskyld mathon, hvad ikke set dit svar

Brugbart svar (0)

Svar #7
23. maj 2008 af mathon

din beregning
afstandensformlen giver 4,02 er rigtig
og
da 4,02<5
gælder #4's 3)
cirklens ligning
er
(x+2)^2 + (y-1)^2 = 25

Ved substitutionen y = -2x+6 heri
fås
(x+2)^2 + (-2x+6-1)^2 = 25, hvoraf
5x^2-16x+4=0, so du kan løse for at finde
de to punkters 1.koordinater x1 og x2

Brugbart svar (0)

Svar #8
23. maj 2008 af mathon

so --> som

Svar #9
23. maj 2008 af alkhafaji (Slettet)

hvordan kom du fram til

den rette linje på formen:
y = -2x+6

Svar #10
23. maj 2008 af alkhafaji (Slettet)

fram---- frem

Brugbart svar (0)

Svar #11
23. maj 2008 af mathon

2x + y - 6 = 0.....træk 2x fra på begge sider

2x-2x + y - 6 = 0-2x

y - 6 = -2x........læg 6 til på begge sider

y - 6 + 6 = -2x+6

y = -2x+6


Svar #12
23. maj 2008 af alkhafaji (Slettet)

jeg siger mange tak

i har været en stor hjælp for mig

Skriv et svar til: cirklens ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.