Kemi

Halogenidblanding

15. september 2004 af Beanie (Slettet)
2 MnO4-(aq) + 10 Br -(aq) + 16 H+(aq) → 2 Mn2+(aq) + 5 Br2(aq) + 8 H2O(l)

Det er meget vigtigt, at reaktionen foregår i tilstrækkelig sur opløsning. Vi ser på en situation, hvor vi har følgende koncentrationer i opløsningen.

[MnO4-] = 0,015 M
[Br -] = 0,015 M
[Mn2+] = 0,00012 M
[Br2] = 0,00030 M

Jeg skal vise at reaktionen ikke kan forløbe ved 25 grader celsius, hvis pH for opløsningen er 5,0?????

Hvordan skal man løse den????
Skal man eventuelt bruge pufferligningen?????

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. september 2004 af Moderatoren

Jeg ved det ikke..

Brugbart svar (0)

Svar #2
15. september 2004 af Damon (Slettet)

"Jeg skal vise at reaktionen ikke kan forløbe ved 25 grader celsius, hvis pH for opløsningen er 5,0?????"

Det er fordi at der ved pH 5 eller over ikke er tilstrækkeligt med H+ (man skriver normalt H+, men det er faktisk H3O+ da der normalt ikke kan eksistere frie elektronkerner) til at denne redoxreaktion kan forløbe:

pH = -log[H3O+] <=>
5 = -log[H3O+] <=>
-5 = log[H3O+] <=>
10^(-5) M = [H3O+] = 0,00001 M

Ved pH = 5 er koncentrationen af H+/H3O+ altså forsvindende lille og derfor kan reaktionen ikke forløbe da H+ indgår som reaktant

Hvis du sætter et mindre tal ind for pH vil du se at koncentrationen af H3O+/H+ bliver større.

Brugbart svar (0)

Svar #3
15. september 2004 af Damon (Slettet)

Edit jeg har skrevet der ikke kan eksistere frie elektronkerner - jeg mente protonkerner.

For hver en pH stiger koncentrationen af H3O+ med en ti-eksponent.

ved pH 5 er konc. af H3O+ 10^-5
ved pH 4 er konc. af H3O+ 10^-4

Brugbart svar (0)

Svar #4
15. september 2004 af tante_toffee (Slettet)

har lavet opgaven (tror jeg nok)

hint: find Y og find ligevægtskonstanten K, sammenlign dem derefter og husk; at hvis Y er større end K, kan reaktionen ikke forløbe...

det er lidt regnearbejde, men det burde passe

Svar #5
15. september 2004 af Beanie (Slettet)

Mange tak for de 3 indlæg. Den vil jeg så tygge lidt på!

Brugbart svar (0)

Svar #6
15. september 2004 af Damon (Slettet)

Som #4 siger hvis Y er større end Kc vil reaktionen løbe mod venstre og den ønskede reaktion vil ikke foregå.

Y bliver netop større end Kc, hvis reaktanternes koncentrationer er meget små (hvis du har Helge Myginds kemi 2000 nr 1 så kig evt på side 33).

Hvis pH er 5 er konc af H3O+ 10^-5 M - altså meget meget småt i forhold til de andre koncentrationer der indgår i ligevægten. Og et større tal delt med et meget lille tal giver som bekendt et rigtigt stort tal, hvorved Y > Kc og reaktionen som tidligere nævnt ikke forløber.

Skriv et svar til: Halogenidblanding

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.