Kemi

oxiiidation...??

25. maj 2008 af persian_life (Slettet)
Hej,.,
J sidder læser om organiske kemi,., og d gik godt indtil j nået Kapitlen d handlede om Oxidation!!!..
j kan slet ik fostår hvad der menes med oxidation?,.,
r d pga at carbonhydrider reager med O2??,.,
hvis d en d gidder forklar mig om oxidation heeelt fra bunden vi d være en stor hjælp....
tak på forhånd....

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. maj 2008 af Da-ted (Slettet)

I redoxreaktioner (oxidation er en redoxreak.) går man ud fra at alle stoffer et oxidationstal. Det er den ladning stoffet ville have hvis man fjernede alle dets ligander (eller stoffer der er bundet til stoffet). Ser man på CO2 ved vi at O altid har 2- (tænk på oxidionen). Der da der er to O'er må stoffets ladning altså samlet være -4. CO2 er i det mindste neutralt (der står jo ikke CO2^-4). Derfor må der være noget der opvejer den -4 ladning som O bevirker. Så må vi se på de(t) stoff(er) som O-atomerne er bundet til. Det er C-atomet. Dette må have oxidationstallet (ladningen) 4+.

Nu sker der en reaktion og CO2 bliver lavet om til CO (carbonmonooxid)
O bidrager stadig med 2-, men denne gang er der kun ét O-atom. Derfor må C-atomet have oxidationstallet 2.

Ved reaktionen CO2 + A -> CO + B (A og B kan være mange forskellige stoffer) er C-atomet gået 2 ned i oxidationstal (fra 4 til 2). Dette er en oxidation. Der vil dog altid foregå en reduktion samtidig da elektroner ikke kan forsvinde ud i den blå luft og man kalder den samlede reaktion for en redoxreaktion.

Når Carbonhydrider (kulbrinter) reagerer med O2 er det det vi kalder en forbrænding. Ved en (fuldstændig) forbrænding af glukose sker følgende fx
C6H12O6 + 6O2 -> 6CO2 + 6H2O + energi

Svar #2
25. maj 2008 af persian_life (Slettet)

takker :-)

Brugbart svar (0)

Svar #3
25. maj 2008 af mathon

OT(C) i R-CH2OH = -1

OT(C) i R-CHO = +1

OT(C) i R-COOH = +3

Brugbart svar (0)

Svar #4
25. maj 2008 af mathon

OT(C) i R1-CHOH-R2 = 0

Skriv et svar til: oxiiidation...??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.