Debat

Hvornår er man Dansker?

27. maj 2008 af heydesiz (Slettet)
Hej, med udgangspunkt i en samtale jeg havde med min studievejleder på HHX lige inden jeg blev færdig har jeg valgt at oprette denne tråd.

Vi sidder til en samtale og snakker om videreuddanelse, hvorefter hun spørger:"Hvordan er det at være indvandrer på en dansk skole"? Hvorefter jeg svarer:"Det ved jeg ikke, men du kunne prøve at spørge en indvandrer". Dog kan jeg alligevel godt se det fra hendes side, da jeg er lidt mørkere i huden end gennemsnittet, så jeg beskylder hende overhovedet ikke for noget.

Jeg er født og opvokset i DK, af tyrkiske forældre. Den dag i dag bliver jeg ofte set på som en der lige af kommet ind over grænsen, hvilker ærlig talt frusterer mig ualmindeligt meget. Jeg føler mig ligeså meget dansker som tyrker og betragter mig selv som en verdensborger. Jeg har IKKE dansk pas, selvom jeg har søgt lige da jeg blev 18 og det er nu 3½år siden, men det er åbenbart ikke så nemt at få det (undskyld mig) skide pas, da højrefløjen gør alt hvad de kan for at gøre livet svært for en som mig.

Så nu vil jeg høre jer. Hvornår kan man tillade at betragte sig selv som dansker og hvornår er man en dansker i "jeres" øjne.

A. Når du føler dig som en dansker
B. Når du har dansk pas
C. Når dine forældre er dansker og har dansk pas
D. Når du taler flydende dansk og har dansk pas
E. Man er kun dansker, hvis man er født som en "rigtig" dansker

Håber på nogen seriøse svar :)

Brugbart svar (1)

Svar #1
27. maj 2008 af Shais

Meget aktuelt spørgsmål du stiller.

Jeg - som også er født og opvokset i Danmark (med pakistanske rødder), og som kun føler sig hjemme i Danmark, da jeg ikke rigtig har noget tilhørsforhold til mit oprindelige land; Pakistan, ud over mine rødder (kan hverken mit eget sprog eller kender mit land) - kan nemlig godt følge og forstå dig helt ud.

For jeg synes, at "tonen" er skiftet gevaldigt herhjemme, hvor medierne bare kritiserer alle ikke-vesterlændinge, idet de er blevet meeget ensidige og kun ser tingene fra en side, da de altid kun henvender sig til én bestemt del af befolkningen, og ikke den bredere del dvs. altid kun belyser én side og ikke to el. flere, hvor de fx kun kommer med dårlige ting omkring ikke-vesterlændinge. Dette er måske en af de oplagte årsager til, at man bliver set skævt på, på gaden, hvor folk bare ser surt på én.

Og det er rigtigt hårdt for os, som føler os pæredanske, men ikke bliver acccepteret som det. For nogle af os - for ikke at sige: mange af os - er faktisk godt integreret i samfundet; er under uddannelse, arbejder, skriver og taler dansk, har danske venner osv. osv.

Det er rigtigt trist. Jeg - og sikkert også mange andre - føler mig slet ikke velkommmen i mit "eget" land. Jeg går virkelig meget med tanker om, at flytte til et andet land, og altså væk fra "gode gamle Danmark". Men det er bare svært, da jeg kun føler mig hjemme her.

- Utroligt trist, når indsatsen fra både indvandrere og "modtagerlande" ikke går hånd i hånd, og medierne ikke er neutrale mere.

- Undskyld #0, men jeg havde bare brug for at udtrykke dette, som jeg til daglig går rundt med. Svarer på dit spørgsmål nu:

SVAR til #0:
Jeg vil mene, at man kan betragte sig som dansker, når man selv føler sig som én dvs. at man føler sig som en del af et fællesskab med samfundet. Altså at man føler sig på lige fod med alle andre i samfundet. Så = A. - Men det er nok mere en personlig sag, vil jeg tro... :)

Brugbart svar (1)

Svar #2
27. maj 2008 af Boggnasker2 (Slettet)

Godt spørgsmål! Jeg er kun femten, og har allerede oplevet ekstremt meget racisme, ikke personligt, men imod min omgangskreds og bekendte. Lige fra f**k tegn fra skinheads i biler foran OUH, til diskriminerende danske pop-piger!

Verden er et forfærdeligt sted.

A

Brugbart svar (2)

Svar #3
27. maj 2008 af Shais

- Hvorfor kan vi ikke bare se positivt på hinandens forskelligheder, og få det bedste ud af det? Hvorfor ikke tage det bedste fra alting? Hvis man er optimist og ser positivt på alting, kan man virkeligt nå langt, og altså få det bedste ud af alting. Vi skal ikke lade "nogle" ødelægge det for alle "os" andre. Alle "os" andre føler "os" virkeligt undertrykt, hvilket er trist; for så kan vi ikke bidrage fuldt ud til samfundet, men kun delvis - rigtigt surt show og mere end som så :(

Brugbart svar (1)

Svar #4
27. maj 2008 af sound_of_cry (Slettet)

A. Når du føler dig som en dansker

Brugbart svar (1)

Svar #5
27. maj 2008 af klotte (Slettet)

A) når man yder til det danske samfund og føler for grundloven og demokratiet.

Brugbart svar (2)

Svar #6
27. maj 2008 af mellis_88 (Slettet)

mit svar er E. jeg er selv tyrker. jeg er født og opvokset i danmark. jeg har dansk pas og det har mine forældre og søskende også. MEN ligemeget hvor dansk jeg er, så vil altid føle mig anderledes. der vil altid være en forskel. jeg synes det er fint at nogen prøver at tilpasse sig samfundet så godt som muligt. det gør jeg også selv, men jeg vil aldrig føle mig så dansk , som en rigtig dansker.
inderst inde ved jeg godt at jeg ikke er dansker og at jeg har andre rødder.

Brugbart svar (2)

Svar #7
28. maj 2008 af CoSMoS

Det er absurd at drage grundloven og demokrati og menneskerettigheder ind i den debat - i så fald er danskhed åbenbart først begyndt at eksistere inden for de sidste par århundreder. Shit, der røg vikingerne, ik meget vi kan bryste os af historisk set længere, idet den danske historie åbenbart kun rækker tilbage til 1848! Der findes ikke nogen formel for danskhed, som man bare kan opstille, folks værdier og holdninger og interesserer er jo - heldigvis! - ikke konstante.

Der har været indvandrere frem og tilbage verden over gennem hele menneskehedens historie, og det gælder også Danmark - i mine øjne er man dansker så længe man føler sig sådan, uanset hvordan man ser ud og hvilke rødder man har.

"Til et folk de alle hører, som regner sig selv dertil" - Grundtvig.

Brugbart svar (1)

Svar #8
28. maj 2008 af Jesper-rod (Slettet)

Lande er på sin vis et mærkeligt opdigtet begreb, og danskerne er derfor (fra mit synspunkt) blot de mennekser der bor i det område vi kalder Danmark.
Derfor er det for mig også absurd at snakke om at mennesker skal tilpasse sig de såkaldte danske værdier. Det må da være de danske værdier der skal tilpasse sig danskerne. Alt andet ville da også være udemokratisk. Jeg tilslutter mig hermed #7's holdning om at danskheden ikke er konstant.

#6
i mine øjne er du ikke mindre dansk end jeg er

#5
man efter min mening kan man ikke være fuldt tilhænger af både grundloven og demokrati, da de på sin vis er modstridende.

Tilføjelser til #0:
F. Når man bor i Danmark
G. Ingen, da man ikke snakke om danskere




Brugbart svar (1)

Svar #9
28. maj 2008 af eksamenshaj (Slettet)

Hvis man er født i Danmark er man dansker, uanset hvor ens forældre stammer fra. Uanset hvordan man tænker er man dansker.

Hvis man får dansk statsborgerskab er man dansker.

Basta.

Brugbart svar (1)

Svar #10
28. maj 2008 af JacobJensen (Slettet)

At være dansker afhænger af hvilket land man kommer fra inden. Fx ligner en tysker en dansker, men en tyrker ligner ikke en dansker. Det er en væsentlig faktor, man skal tage højde for

Brugbart svar (1)

Svar #11
28. maj 2008 af Shais

- Meget interessant pointe #8 Jesper-rod kommer med, med at "de danske værdier" skal tilpasse sig os danskere, og vi ikke skal tilpasse os dem. For det er faktisk meget logisk; for hvem har ellers defineret "de danske værdier", og på hvilket grundlag? - Et gennemgribende nyt synsvinkel :)

Brugbart svar (1)

Svar #12
28. maj 2008 af Mussy06 (Slettet)

#9, kan godt følge din pointe, men hvad hvis man stadig føler sig anderledes, selvom man er født i DK og har dansk statsborgerskab?


Jeg er helt og aldeles enig med #6.

Brugbart svar (1)

Svar #13
28. maj 2008 af eksamenshaj (Slettet)

#10
Du synes altså at et arisk udseende gør en til dansker? Det er da til grin.. Hvad hvis ens familie har levet i DK i flere hundrede år, men at man er mørk med brune øjne?

#12
De danske værdier er ikke en urokkelig størrelse, men summen af de mennesker der bor i landets følelser og holdninger.
De danske autonome besidder lige så mange danske værdier som en fra dansk folkeparti, men de føler síg anderledes. Det gør dem ikke mindre danske, at de vil ændre på uretfærdighederne i vores samfund.
Man skal kunne føle sig i opposition til nogle samfundsstrukturer, men alligevel være medejer af samfundet, og det gælder også¨hvis ens forældre kommer fra et andet land.
Det hedder menneskerettigheder.

Brugbart svar (1)

Svar #14
28. maj 2008 af Boggnasker2 (Slettet)

#8 og #11 Jeg er helt og aldeles uenig!

"Vore værdier er som stjerner – du kan ikke nå dem med din hånd. Men som den søfarende på det øde hav, vælger du dem som vejvisere, og når du følger dem, når du frem til målet."

Carl Schurz

Hvis vi rykkede på stjernerne på himlen, ville vi ikke længere kunne bruge dem til at navigere efter. Hvis vi tager dem ned én efter én, piller ved dem, former dem, bider og smager dem, er de ikke længere værdier. Kort sagt: Det er ikke os mennesker, der skaber værdier. Hvis vi gjorde det, ville de være dannet efter vores individuelle tanker om frihed, lighed, demokrati. Derfor ville begrebet ændre sig, lige så hurtigt, som samfundet ændrer sig dag for dag – og det går hurtigt.


Brugbart svar (1)

Svar #15
28. maj 2008 af janko (Slettet)

#0,
Når man ikke benytter "dem" og "os"!
Når man tænker dansk!
og selvfølgelig A, når man selv føler sig dansk.
Idet punkt A er opfyldt, vil det oftest resultere i, at samfundet også betragter en som dansk.

Ser man mig, kan man godt se, at jeg ikke dansk. Men snakker jeg i blot et par minutter, erfarer man meget hurtigt, at jeg er dansk i mit sind.

Brugbart svar (1)

Svar #16
28. maj 2008 af Burak (Slettet)

man er dansker, hvis man accepterer det danske pas!! så er den ikke længere!

Brugbart svar (1)

Svar #17
28. maj 2008 af o1-studie (Slettet)

B. Når du har dansk pas

Brugbart svar (1)

Svar #18
28. maj 2008 af Puma07 (Slettet)

A! :p

Brugbart svar (2)

Svar #19
28. maj 2008 af Bruger slettet (Slettet)

Hej med jer.:)

"Jeg er dansk med anden etnisk baggrund".

Når jeg skal præsentere mig selv, er det ikke ligefrem det, jeg nævner.

Jeg føler mig for værende dansk, og det har jeg altid gjort, til trods for at jeg er mørk i huden.

Det handler om at overbevise sig selv om, at man er dansk uanset andres postulater!

Jeg håber, det var et brugbart svar!

Kh Ajantha

Brugbart svar (1)

Svar #20
29. maj 2008 af Mussy06 (Slettet)

Nu var min klasse jo så (u)heldige (smag og behag), at vi trak samfundsfag som en af de mundtlige fag til FSA, ergo hører "kulturmøder" under pensum, og nu hvor jeg er så flittig en elev, så har jeg jo læst den (or not), men det sjove var, at i dag talte vi om det, at være "dansk." Og i vores samfundsfagspensum er der faktisk en definition af en dansker ; En dansker er en person, hvor mindst én af forældrene både er dansk statsborger og født i Danmark. MEN os, som er født i DK med forældre, som er født der, hvor vi nu kommer fra, vi er ikke "danskere" ifl. denne definition, men efterkommere ; En efterkommer er en person, der er født i DK af forældre, der hverken er danske statsborgere eller født i DK.

Vi i klassen syntes, det var en meget grov definition, men hvad tænker i? (:


Mussy.

Forrige 1 2 3 Næste

Der er 52 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.