Samfundsfag
Samfundsfaglig metode i sammenhæng med litterært værk
02. juni 2008 af
lundager (Slettet)
Hejsa alle.
Jeg sidder og hiver mig selv i håret over metodedelen til min snarlige AT eksamen.
Jeg har valgt det litterære værk "Fagre nye verden" af Aldous Huxley og har dertil knyttet klassiske sociologiske teorier om moderniteten - Émilie Durkheim og Max Weber. Teorierne er brugt så jeg sammenligner samfundet i litteraturen med de to teoretikeres teorier.
MEN - hvordan har jeg så arbejdet med dem? I min synopsis skrev jeg Hypotetisk-deduktivt, men bliver nu pludseligt i tvivl. Kan nogen hjælpe?
Mvh undertegnede
Jeg sidder og hiver mig selv i håret over metodedelen til min snarlige AT eksamen.
Jeg har valgt det litterære værk "Fagre nye verden" af Aldous Huxley og har dertil knyttet klassiske sociologiske teorier om moderniteten - Émilie Durkheim og Max Weber. Teorierne er brugt så jeg sammenligner samfundet i litteraturen med de to teoretikeres teorier.
MEN - hvordan har jeg så arbejdet med dem? I min synopsis skrev jeg Hypotetisk-deduktivt, men bliver nu pludseligt i tvivl. Kan nogen hjælpe?
Mvh undertegnede
Svar #1
02. juni 2008 af frk-k (Slettet)
Det er lidt svært når man ikke helt præcist ved hvad du har lavet, men måske nedenstående kan hjælpe.
Teoretisk perspektiv = kulturteori --> Efterhånden som kulturen ændre sig ændrer folks adfærd sig også.
Samfundsvidenskabelig teori = brug af Weber og Durkheim' teori til at forklare det samfundsfænomen som udviklingen i samfundet nu er.
Og hvis du har noget statistik er det jo empiri - komparativ metode hvis du sammenligner flere lande.
Hmm.. Har du den bog der hedder "Demokrati, magt og politik i Danmark" fra Gyldendal ? Der er nemlig et godt afsnit på side 233 om samf vidensskabelig teori og metode..
LIGE ET LILLE FIF TIL ALLE!
Nogle censorer kan finde på at spørge hvad forskellen er på en samfundsvidenskabelig teori og model er:
Model = Bruges til at BESKRIVE noget (anskueliggørelse)
EKSEMPEL: Skatteprocent sænkes --> Beskæftigelse stiger.
Teori = Bruges til at FORKLARE noget.
EKSEMPEL: Giddens teori eller keynes teori.
Teoretisk perspektiv = kulturteori --> Efterhånden som kulturen ændre sig ændrer folks adfærd sig også.
Samfundsvidenskabelig teori = brug af Weber og Durkheim' teori til at forklare det samfundsfænomen som udviklingen i samfundet nu er.
Og hvis du har noget statistik er det jo empiri - komparativ metode hvis du sammenligner flere lande.
Hmm.. Har du den bog der hedder "Demokrati, magt og politik i Danmark" fra Gyldendal ? Der er nemlig et godt afsnit på side 233 om samf vidensskabelig teori og metode..
LIGE ET LILLE FIF TIL ALLE!
Nogle censorer kan finde på at spørge hvad forskellen er på en samfundsvidenskabelig teori og model er:
Model = Bruges til at BESKRIVE noget (anskueliggørelse)
EKSEMPEL: Skatteprocent sænkes --> Beskæftigelse stiger.
Teori = Bruges til at FORKLARE noget.
EKSEMPEL: Giddens teori eller keynes teori.
Svar #3
05. juni 2008 af casparado (Slettet)
Hypotetisk deduktiv metode er når man tager teori fra eksisterende litteratur og går ud i verden og tester hypoteserne igen :)
Skriv et svar til: Samfundsfaglig metode i sammenhæng med litterært værk
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
