Matematik

(TP) Vieta Jumping a la grisehønen

06. juni 2008 af tal-pædagog (Slettet)
Den gode dreng, grisehønen, skrev i sin tid følgende indlæg:

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=528262

Nu har jeg forsøgsvis udformet 2 øvelsesopgaver indenfor emnet. Alle er velkomne til at forsøge at besvare disse - men læg evt. besvarelser som links, for så kan andre gætte med. Det er sund hjernegymnastik og matematisk set er det ret smart. Opgaverne kan hentes her:

http://peecee.dk/upload/view/117695

I må gerne spørge til såvel grisehønens engelske note som selve opgaverne. God fornøjelse!

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. juni 2008 af grisehønen (Slettet)

"Den gode dreng, grisehønen.."
:)

De ser da interessante ud. Lægger da mit svar ud senere. (Hvis jeg ellers kan finde ud af dem:O)

Svar #2
07. juni 2008 af tal-pædagog (Slettet)

Jeg bakser selv lidt med opgaverne - det ser ud til, at jeg har overset noget... Lad mig lige justere dem først!

Svar #3
07. juni 2008 af tal-pædagog (Slettet)

Jeg har bakset færdig med opgave 2 - den kan løses vha. metoden, men den er særdeles vanskelig! Opgave 1 har stadig det problem, jeg havde overset, som jeg endnu ikke har været i stand til at rette...

Brugbart svar (0)

Svar #4
07. juni 2008 af grisehønen (Slettet)

Her er mit svar så :) (Til opg. 2)

>>Officielt gennemtjekket af tal-pædagog<<

(x^2+y^2)/(3xy-1) = k <=>
x^2 - 3xyk + Y^2 + k = 0

Vi vil kigge på parret (X,Y) med mindst x+y. Og vi får at hvis (X,Y) findes, så må et andet par også findes:
t^2-3Yk*t+Y^2+k = 0 <=>
t1 = X
t2 = 3Yk-X = (Y^2+k)/X

Fra venstresiden ses at t2 er et helt tal, og fra højresiden at det er positivt.

Hvis t2 != Y har vi at
t2 >= t1 <=>
Y^2+k >= X^2 <=>
Y^2 + (X^2+Y^2)/(3XY-1) >= X^2 <=>
3XY^3 - Y^2 + X^2 + Y^2 >= 3X^3Y - X^2 <=>
3Y^3 + 2X >= 3X^2Y <=>
3Y^3 >= (3XY-2)X >= (3(Y+1)Y-2)Y <=>
3Y^2 >= 3Y^2+3Y-2 <=>
2 >= 3Y. Modstrid. Altså har vi enten at t2 = Y eller at der ikke findes nogen løsninger hvis X > Y.(Det gør der dog. (x,y) = (2,1))

Men det betyder at alle par (X,Y) med X>Y har samme rod som (X,Y) med X=Y. Det ses let at det eneste par hvor X=Y er X=Y=1, hvor k=1. Det eneste par med X>Y er da X=3-1=2, så vi skal blot kigge på:
(1,1) ; (1,2) ; (2,1)

I alle eksemplerne giver k=1. QED

Svar #5
08. juni 2008 af tal-pædagog (Slettet)

Og jeg tilføjer lige, at grisehønens svar er såvel korrekt som imponerende! Jeg nåede selv at få lidt sved på panden over opgaven (specielt da jeg var bange for, der var en fejl i den).

Skriv et svar til: (TP) Vieta Jumping a la grisehønen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.