Samfundsfag

Politik: venstre & højre, hvad er forskellen?

08. juni 2008 af Valle123 (Slettet)
Hej...
Jeg sad lige og tænkte, hvad er egentlig difinitionen på venste og højre skala i politik? Altså jeg ved at enhedslisten, sf og socialdemokraterne ligger på den venstre side og alle de andre på den højre, men HVORFOR? Skal snart til eksamen og ville bare være sikker:)
Taaak...

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. juni 2008 af ditt (Slettet)

Hvis man ligger til venstre på højre/venstre-skalaen, som enhedslisten, sf og socialdemokratiet, er man socialistisk - jo længere ude man ligger, jo mere socialistisk er man.(enhedslisten er altså de mest socialistiske)
Racikale venstre, kristendemokraterne og ny alliance ligger på midten. Radikale er dog mere socialistiske end ny alliance, jeg ved ikke lige hvor man placerer kristendemokraterne, men vil tro det er mellem de andre, og nok mest mod de radikale.
Venstre, konservative og dansk folkeparti ligger til højre på skalaen, jo længere til højre, des mere liberalistisk er man. Det er dog lidt forskelligt i hvilken rækkefølge de partier bliver placeret, da det afhænger at hvilke områder af deres politik man ser på.

Venstre/højre skalaen er ikke en særlig god måde at se partierne på, da deres placering som jeg sagde afhænger af hvilke områder af deres politik man ser på. En såkaldt værdi-skala er bedre. Her ser man på et bestemt område, f.eks. udlændingepolitik. man placerer så partierne i et koordinatsystem. Her vil man (hvis man ser på udlændingepolitik) placere DF i bunden (de ønsker jo en stram udlændingepoltik) og Enhedslisten i toppen, da de ønsker en "løs" udlændinge politik. De andre partier placeres så her imellem.

Ved ikke helt om det var det du mente, men håber det hjalp :)

Svar #2
10. juni 2008 af Valle123 (Slettet)

Men jeg troede at radikale og ny alliance var meget liberalistiske, hvordan kan det så være at de ligger på midten?

Brugbart svar (0)

Svar #3
10. juni 2008 af ditt (Slettet)

Lavede en højre-venstre skala i 9. den så sådan ud:
Ø - S - A - R - K - Y - V - C - DF

(som jeg skrev sidst, byttes der nogen gange om på dem, især V og C)
Ø= Enhedslisten; SF= Socialistisk Folkeparti; A= Socialdemokratiet; R= Radikale Venstre; K= Kristendemokraterne; Y= Ny Alliance; V= Venstre; C= Konservative Folkeparti; DF= Dansk Folkeparti

Radikale Venstre ligger på midten, men er er socialistiske (men ikke sammenlignet med Ø og SF), men de har dannet regering med A (mener det var i 90'erne). K ligger også på midten, men de er mere liberalistiske, og de lægger stor vægt på familie-mæssige værdier (lidt a la C). Y ligger også på midten, men er endnu mere liberalistiske. Ideen med at de blev dannet var dog, at de skulle kunne samarbejde i begge flokke (altså både med A og V/C), desuden ønskede de, at DF's indflydelse skulle mindskes.

Håber det gav lidt mere mening :)

Brugbart svar (0)

Svar #4
11. juni 2008 af bladspiseren (Slettet)

godt lavet:) men er DF ikke rykket lidt mere til ventsre?
De mener jo godt nok selv de er helt uden for de kategorier, kalder de ikke sig selv for et værdiparti?
det bliver diskuteret i et af de andre forummer.... hvis i er interesserede...

Svar #5
13. juni 2008 af Valle123 (Slettet)

Mange tak for svaret ditt!! Og ja, det gav mere mening:)

Skriv et svar til: Politik: venstre & højre, hvad er forskellen?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.