Fysik

Volt og Ampere

09. juni 2008 af nikoww (Slettet)
Hej folk :)

Mig og min ven har prøvet at forberede os så godt som muligt til i morgens fysik afgangsprøve.

Men der er noget som vi stadigvæk er i tvivl om. Vi læser om transformation, og vi kan ikke finde ud af hvad ampere er, og hvad det gør. Vi ved at volt er spænding, og watt = volt * ampere.

Nogle der gider at prøve forklare os det? :D

Thanks på forhånd;)

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. juni 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Ampere er strømstyrken. Fysisk er ampere et udtryk for hvor meget ladning, der passerer et bestemt stykke leder pr. tid. Dvs:
I=q/t, hvor I er strømstyrken, q er ladningen og t er tiden.

Spændingsforskellen er den energi hver ladning bærer. Jo større spænding jo længere kan en ladning springe. Den energi hver ladning bærer er givet ved E=q*U, hvor E er energien, q er ladningen og U er spændingen.

Brugbart svar (0)

Svar #2
09. juni 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: I kender forresten også ampere fra Ohms lov: U=RI, hvor U er spændingen, R er resistansen og I er strømstyrken (målt i ampere).

Svar #3
09. juni 2008 af nikoww (Slettet)

Kan man sige at amperen er antallet.

Volten er styrken/spændingen?

Brugbart svar (0)

Svar #4
09. juni 2008 af Jerslev (Slettet)

#3: I en alm. ledning er strømstyrken antallet af elektronladninger, der bevæger sig forbi et stykke pr. sekund.

Volten er den energi hver af disse elektroner indeholder.

Svar #5
09. juni 2008 af nikoww (Slettet)

Dvs. ja? Forstår ikke. Du forvirrer mig når du skifter mellem at skrive strømstyrke og ampere, er det det samme .. ?

Brugbart svar (0)

Svar #6
09. juni 2008 af Jerslev (Slettet)

#5: Strømstyrke er navnet på det. Ampere er enheden. ;) Prøv at overveje det samme med et ur. Uret viser tiden men tiden måles i sekunder.

Brugbart svar (1)

Svar #7
09. juni 2008 af Esbenps

Jeg synes som regel det er lettest at sammenligne en ledning med en vandslange:

Volt: Hvor meget presses der på vandet for at få det til at løbe igennem. Man kan sige, det svarer til hvor meget man har skruet op for vandhanen.

Ampere: Hvor meget vand løber der rent faktisk igennem slangen.

Svar #8
09. juni 2008 af nikoww (Slettet)

Okay. Forstået. Takker :)

Brugbart svar (0)

Svar #9
09. juni 2008 af Jerslev (Slettet)

#7: God sammenligning. Den vil jeg huske. :D

Skriv et svar til: Volt og Ampere

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.