Fysik
mekanik
21. september 2004 af
matematiker (Slettet)
hej jeg skal bruge hjælp til denne opgave så håber nogle kan hjælpe..
fjeder på bord:
En fjeder med en klods ligger på et glat vandret bord. fjederkonstanten er 280N/m, klodsens masse er 180g. fjederen strækkes nu 1,5cm fra ligevægtsstillingen og frigøres i denne yderstilling. klodsen fortager derefter en harmonisk svingning.
a) Hvor stor er klodsens acceleration i yderstillingen?
b) Hvad er klodsens fart 1,2cm fra ligevægtsstillingen?
fjeder på bord:
En fjeder med en klods ligger på et glat vandret bord. fjederkonstanten er 280N/m, klodsens masse er 180g. fjederen strækkes nu 1,5cm fra ligevægtsstillingen og frigøres i denne yderstilling. klodsen fortager derefter en harmonisk svingning.
a) Hvor stor er klodsens acceleration i yderstillingen?
b) Hvad er klodsens fart 1,2cm fra ligevægtsstillingen?
Svar #1
21. september 2004 af sigmund (Slettet)
ad a) Da bordet er glat, er der ingen gnidning. Dvs. at klodsen plan, x-planen kun er påvirket af en kraft F=m*a, hvor a er klodsens acceleration (jf. Newtons anden lov). Der virker også en tyngdekraft og en normalkraft fra underlaget på klodsen, men de ophæver hinanden, da der ikke foregår nogen lodret acceleration. Den kraft, der får klodsen til at accelerere, er netop fjederkraften, som er givet ved F(fj)=k*x, hvor k er fjederkonstanten. Nu kan du sætte en ligning op: k*x=m*a, hvor a er den eneste ubekendte. m er klodsens masse.
ad b) Når du kender accelerationen a og strækningen s, som klodsen har bevæget sig (der er tale om konstant accelleration), kan du finde tiden, som den har brugt om at bevæge sig denne strækning. Når du kender tiden, kan du så gange den med accelerationen, hvorved du så har hastigheden til tidspunktet t.
ad b) Når du kender accelerationen a og strækningen s, som klodsen har bevæget sig (der er tale om konstant accelleration), kan du finde tiden, som den har brugt om at bevæge sig denne strækning. Når du kender tiden, kan du så gange den med accelerationen, hvorved du så har hastigheden til tidspunktet t.
Svar #2
21. september 2004 af matematiker (Slettet)
tak havde fundet ud af a) men b-eren havde jeg lavet forkert.. men tak for hjælpen :)
Skriv et svar til: mekanik
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
