Fysik

Ellære

10. juni 2008 af Mirella (Slettet)
Hej..

Hvorfor skal amperemetrets resistans være så lille så muligt? [viste ikke at et ampermeter havde en resistans :( ]

og
hvorfor skal voltmetrets egen resistans være stor så muligt. ?


Mirella.

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. juni 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Amperemeter: Strømstyrke, måles i ampere, er antallet af ladninger, der passerer forbi amperemeteret pr. tid. Derfor ønsker man ikke at miste nogle af disse pga. resistansen.

Voltmeter: Du måler en spændingsforskel og for at få den maksimale forskel skal strømmen så at sige slutte i voltmeteret.

Brugbart svar (0)

Svar #2
10. juni 2008 af mathon

amperemetret er placeret i SELVE kredsløbet og må naturligvis ikke have stor modstand, da det så ville ændre strømstyrken betydeligt I = U/(R+R_amp), hvis R_amp blev for stor). Det er jo meningen, at amperemetret skal måle den strøm, som passerede inden det blev anbragt, hvilket jo i praksis ikke er muligt, men kan kompenseres ved at have en meget lille R_amp.

voltmetret - som anbringes i en sideledning - skal måle den elektrisk potentielle energiforskel pr. ladning mellem de tilsluttede punkter i kredsløbet. Så nytter det jo ikke, at hovedparten af strømmen snupper en lavresistanssmutvej over voltmetret U = R_volt*I, der med lille R_volt ville få spændingen til at falde betydeligt, når det var meningen at måle den spænding, som eksisterede, inden det blev indskudt, hvilket jo i praksis ikke er muligt, men kan kompenseres ved at have en meget stor R_volt, så kun en minimal strøm ledes gennem voltmetret.

Brugbart svar (0)

Svar #3
10. juni 2008 af mathon

Så nytter det jo ikke, at hovedparten af strømmen snupper en lavresistanssmutvej over voltmetret U = R_volt*I, der med lille R_volt ville få spændingen til at falde betydeligt, når det var meningen at måle den spænding, som eksisterede, inden det blev indskudt, hvilket jo i praksis ikke er muligt, men kan kompenseres ved at have en meget stor R_volt, så kun en minimal strøm ledes gennem voltmetret.

-->

Så nytter det jo ikke, at hovedparten af strømmen snupper en lavresistanssmutvej over voltmetret U = R_volt*I, der med lille R_volt ville få strømstyrken i selve kredsløbet til at falde betydeligt, når det var meningen at måle forholdene, som eksisterede, inden det blev indskudt, hvilket jo i praksis ikke er muligt, men kan kompenseres ved at have en meget stor R_volt, så kun en minimal strøm ledes gennem voltmetret.

Svar #4
10. juni 2008 af Mirella (Slettet)

Jeg tror ikke jeg forstår det med voltmetret :S. kan du forklare det på en anden måde ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. juni 2008 af de_gale (Slettet)

Man skal måle den spændingsforskel der er i systemet.
Dette gør man ved at indføre en måler af dette - voltmeter.
Den måling man får er imidlertidig værdien fra et nyt system - nemlig et system, som nu også har et voltmeter.

Voltmeter sluttes til i en parallelforbindelse. Dette vil altså sige at strømmen skal dele sig mellem den normale vej og vejen op til voltmeteret.
Det er (vist nok) sådan at strømmen helst bevæger sig af den vej, hvor der er mindst resistans.

Hvis dit voltmeter har en mindre resistans end systemets egen vej havde før, vil strømmen derfor hovedsageligt bevæge sig gennem dit voltmeter.
Spændingsforskellen U kan beregnes ved U = R * I. Dit R (din resistans) har dog nu ændret sig, da R ikke længere er den resistans som systemet havde før, men resistansen på dit voltmeter.

Hvis dit voltmeter derimod har en høj resistans, vil strømmen hovedsageligt bevæge sig gennem den normale vej i systemet, og det er kun en lille smule der vil gå igennem dit voltmeter. Din måling bliver derfor næsten en korrekt måling af hvordan systemet var før du sluttede voltmeteret til.

Håber det er forståeligt og håber også at det er rigtigt :P

Svar #6
11. juni 2008 af Mirella (Slettet)

Okay.. Mange Tak til jer :)

Skriv et svar til: Ellære

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.