Kemi

formel/aktuel koncentration

12. juni 2008 af Unknownz (Slettet)
hej hvad er forskellen på formel og aktuel koncentration?

Brugbart svar (1)

Svar #1
12. juni 2008 af mathon

fx.
en svag syre som CH3COOH
er måske fremstillet som en 0,5 M syre (FORMEL koncentration)
men
da der
foreligger en
ligevægt

CH3COOH + H2O <--> CH3COO^(-) + H3O^(+)

vil en del af syren have reageret med vand således, at den AKTUELLE koncentration er lidt mindre end 0,5 M.

Brugbart svar (0)

Svar #2
31. marts 2010 af 14789 (Slettet)

Hvordan bestemmer man så hvor MEGET mindre???


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. marts 2010 af mathon

                      CH3COOH forkortes til HAc (= HydrogenACetat)

ligevægts_                                HAc  +  H2O  <--->  Ac-  +  H3O+ 
koncentrationer i mol/L:           (1-α)·c                     α·c       α·c
 

ligevægtsloven giver
                                        [Ac-]·[H3O+] = Ks

                                       (α·c)2/((1-α)·c) = Ks               Ks = 10-pKs = 10-4,76 = 1,7378·10-5

hvoraf
                                      c·α2 + Ks·α - Ks = 0  og  0<α<1          

                                      α = (-Ks+√(Ks2+4·c·ks))/(4c)

                                      α = (-1,7378·10-5+√(3,01995·10-10+4·0,5·1,7378·10-5))/2 = 0,005878 = 0,5878%
                 

                                      [HAc] = (1 - 0,005878)·c = 0,994122·c


Brugbart svar (0)

Svar #4
31. marts 2010 af mathon

tastBørge i 9. og 10. linje:

                   α = (-Ks+√(Ks2+4·c·ks))/(4c)   →   α = (-Ks+√(Ks2+4·c·ks))/(2c)

                   α = (-1,7378·10-5+√(3,01995·10-10+4·0,5·1,7378·10-5))/1 = 0,005878 = 0,5878%


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. marts 2010 af mathon

                                     [HAc] = (1 - 0,005878)·c = 0,994122·(0,5 M) = 0,497061 M


Skriv et svar til: formel/aktuel koncentration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.