Kemi
pH = pKs ??? HASTER!
13. juni 2008 af
Unknownz (Slettet)
Hej. Skal snart op til eksamen så håber nogen kan hjælpe med det samme!!!
Jeg har lavet en titrering af fosforsyre med NaOH.
Da forsforsyre er en triprot syrer afgiver den 3 H+, og min graf viser at der er 3 ækv.punkter.
Min lærer sagde på et tidspunkt at man kunne aflæse på grafen at pH=pKs når titreringen var nået halvejs inden 1. ækv. punkt..
- Jeg kan bare ikke huske sammenhængen!
Ved pufferopløsninger gælder der
pH= pKs + log(nB/nS)
og hvis [s] = [B] så bliver pH = pKs
fordi [s]/[B] = 1
og log(1) = 0
dvs. det vi har tilbage er pH = pKs
- jeg kan godt forstå det i denne sammenhæng, men hvad har det med at nå "halvejs" til ækv. punktet at gøre?
HJÆLP!
Jeg har lavet en titrering af fosforsyre med NaOH.
Da forsforsyre er en triprot syrer afgiver den 3 H+, og min graf viser at der er 3 ækv.punkter.
Min lærer sagde på et tidspunkt at man kunne aflæse på grafen at pH=pKs når titreringen var nået halvejs inden 1. ækv. punkt..
- Jeg kan bare ikke huske sammenhængen!
Ved pufferopløsninger gælder der
pH= pKs + log(nB/nS)
og hvis [s] = [B] så bliver pH = pKs
fordi [s]/[B] = 1
og log(1) = 0
dvs. det vi har tilbage er pH = pKs
- jeg kan godt forstå det i denne sammenhæng, men hvad har det med at nå "halvejs" til ækv. punktet at gøre?
HJÆLP!
Svar #1
14. juni 2008 af mathon
...før
tilsætning af NaOH
er
koncentrationen af
n(H3PO4) = Ns
ved tilsætning af NaOH mindskes n(H3PO4) gradvis
...........................................H3PO4(aq) + NaOH(aq) --> H2PO4^(-)(aq) + Na^(+)(aq) + H2O(l)
molmængde: start...................Ns.................O
titrering påbegyndt ............Ns*(1-a)........Ns*a
molmængderne er identiske
når
Ns*(1-a) = Ns*a
dvs. når
a = (1/2)
altså
når den halve molmængde H3PO4(aq) resterer
og den halve molmængde NaOH(aq) er forbrugt
da
den monohydrone proces forløber i mængdeforholdet 1:1.
tilsætning af NaOH
er
koncentrationen af
n(H3PO4) = Ns
ved tilsætning af NaOH mindskes n(H3PO4) gradvis
...........................................H3PO4(aq) + NaOH(aq) --> H2PO4^(-)(aq) + Na^(+)(aq) + H2O(l)
molmængde: start...................Ns.................O
titrering påbegyndt ............Ns*(1-a)........Ns*a
molmængderne er identiske
når
Ns*(1-a) = Ns*a
dvs. når
a = (1/2)
altså
når den halve molmængde H3PO4(aq) resterer
og den halve molmængde NaOH(aq) er forbrugt
da
den monohydrone proces forløber i mængdeforholdet 1:1.
Skriv et svar til: pH = pKs ??? HASTER!
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
