Historie

Danmark i 1800tallet

16. juni 2008 af Pigen246 (Slettet)
Jeg har trukket emnet "Danmark i 1800tallet", og jeg ville lige hører om der måske er en der vil læse mit talepapir igennem, når jeg bliver færdig med den senere på dagen, og se om der evt. skal tilføjes noget?

Jeg har tænkt mig at dele det op i tre dele:
Den politiske udvikling, udviklingen på landet og udviklingen i byen..


Svar #1
16. juni 2008 af Pigen246 (Slettet)

Det kunne også være rart hvis i evt. havde en ide til noget materiale man kunne perspektivere til..

Brugbart svar (0)

Svar #2
16. juni 2008 af Da-ted (Slettet)

slaget på fælleden -
Louis Pio
Danmarks Riges Grundlov
Forfatningskampen

Brugbart svar (0)

Svar #3
16. juni 2008 af Da-ted (Slettet)

Kongens "kup" i 1920
Kanslergadeforlig
Kina og Indiens udvikling as we speak

Svar #4
16. juni 2008 af Pigen246 (Slettet)

De sidste tre hører vel ikke under "Danmark i 1800-tallet"?

Brugbart svar (0)

Svar #5
16. juni 2008 af Da-ted (Slettet)

Men som perspektivering

Svar #6
16. juni 2008 af Pigen246 (Slettet)

nå på den måde. Tak

Svar #7
16. juni 2008 af Pigen246 (Slettet)

jeg vil starte min fremlæggelse med et oprids af periodens tendenser. Hvad synes i om mit foreslag? Er der noget jeg fuldstændig har glemt, noget der kan udelades, eller noget der skal skrives på en anden måde?:

I 1800-tallet skete der store forandringer, og Danmark tog et stort skridt i retningen af det Danmark, som vi kender i dag. Forandringerne i Danmark i retningen af et moderne samfund starter med landboreformerne i slutningen af 1700-tallet. Oplysnings tidens tanker om lige rettigheder for alle var uforeneligt med det gammeldags privilegiesamfund, så derfor skulle samfundet reformeres. I perioden 1814-64 bestod det danske kongerige også af hertugdømmerne Holsten og Slesvig. Holsten var medlem af Det Tyske Forbund, som var blevet oprettet under Napoleonskrigene. Et krav til medlemmerne var, at der blev oprettet stænderforsamlinger i de enkelte stater, og således også i Holsten. I 1830 opstod der igen revolution i Frankrig, og som en reaktion på dette blev der lagt pres på den danske konge for at oprette stænderforsamlinger, og af frygt for at der skulle opstå revolution i Danmark oprettede han så stænderforsamlinger. Til trods for den begrænsede demokrati var stænderforsamlingerne det første tegn på demokrati, hvor folket fik mulighed for at påvirke hvorledes landet skulle regeres, og på den måde var de en vigtig brik i demokratiseringen af Danmark. I 1800-tallet begyndte nationalismen at blusse op i Europa, og den fik også stor tilslutning i Danmark. Det gav dog problemer i Slesvig og Holsten bl.a. pga. modstridende nationale interesser. Problemet førte til to krige, og det var i denne sammenhæng at vi fik vores første grundlov. Med grundloven d. 5 juni 1849 blev enevælden endeligt afskaffet.

Skriv et svar til: Danmark i 1800tallet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.