Kemi

polært eller upolært?

17. juni 2008 af Maria410 (Slettet)
Er der nogle der kan forklare mig forskellen på polære og upolære molekyler... HVordan kan man vide om det er det ene eller andet?

På forhånd tak for svaret...
Maria..

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. juni 2008 af Daniel TA (Slettet)

For at snakke om polære og upolære molekyler skal man kunne forstå elektronegativitet
Et upolært molekyle kan f.eks. være H_2, O_2 osv. Altså to ens atomer sat sammen. Derfor virker det neutralt fordi atomerne har samme elektronegativitet.

Et molekyle som er sammensat af atomer med forskellige elektronegativiteter, eksempelvis H_2O er et polært molekyle, dvs en forskydning af elektronerne til det ene atom.

Svar #2
17. juni 2008 af Maria410 (Slettet)

Hvor stor skal forskydningen af elktronerne være for at det er polært?

Brugbart svar (1)

Svar #3
17. juni 2008 af YodawgYowwwwwww

altså i forlængelse af hvad Daniel han siger. Polært molekyle er et molekyle med en dipol(med en positiv ende og en negativ ende). Hvis elektronegativiteten mellem 2 atomer i et molekyle som f.x H2O er stor nok så bliver der dannet et polært molekyle.

Et atom/grundstof er neutralt. Det har protoner, som har +1 som ladning og neutroner som er neutrale og elektroner som er negative, antal protoner og elektroner er altid ens så de er altid neutrale. Men når et atom går sammen med et andet atom smider det en elektron eller optager en elektron for at få en fuld ydreskal for at ligne ædelgasserne. Så når Oxygen går sammen med de 2 hydrogener gør den det for at få en fuld ydre skal og blive mere stabil. Oxygen har større elektronegativitet end hydrogen så den trækker elektronerne hen til sig. Da elektroner er negative og oxygen i forvejen var neutral(før den binder sig) bliver den selv negativ. Hydrogenerne der har afgivet et elektron(som er negativ) til oxygenet bliver således positive og der skabes en fast dipol. En positiv pol ved hydrogenerne og en negativ bag ved oxygenet så der er altså en ladning.

Reglen er hvis Elektronegativitetsforskellen er 0 - 0,5 så er stoffet upolært så vidt jeg husker(og laver londonbindinger) og hvis EN-forskellen er 0.5-1.8 så er det polært (og danner dipolbindinger). 1.8 + er ionbindinger og er også polære. Grunden til at de atomer med EN-forskel med 0-0,5 ikke er polære, dvs at de ikke har en fast dipol, en + og en - side, er at de trækker ikke hårdt nok i hinanden til at fastholde atomets elektron da elektronegativitetsforskellen mellem dem ikke er stor nok, men ved H2O så kan O holde godt fast i H'ernes elektroner pga. forskellen er stor... Håber det hjælper og ikke forvirrer for meget :)

Brugbart svar (0)

Svar #4
17. juni 2008 af YodawgYowwwwwww

nårh jov, hvordan man kan vide om det er det ene eller andet.
Der er en blandingsregel den siger polære og polære molekyler kan blandes, upolære og upolære kan blandes sammen. Polære og upolære kan ikke blandes sammen.. Så, du ved jo f.eks. H2O er polært, så kan du tage et materiale som du vil undersøge, hvis du kan blande vandet med det, så det ikke deler sig i 2 faser, men sådan blir rigtig blandet som saftevand nr du putter vand i f.eks. så er det polært, det burde så ikke kunne blandes med f.eks. olie som er upolært heller der kan du dobbelt-tjekke.
Der er dog noget der er lidt tricky, nemlig f.eks. ting som alkoholer, de har en del af sig der er polære, og en del der er upolære, de kan delvist blandes .. men ja.. that's it!

Brugbart svar (0)

Svar #5
12. december 2018 af sukkysukky (Slettet)

Slettet

Brugbart svar (0)

Svar #6
12. december 2018 af sukkysukky (Slettet)

Slettet

Brugbart svar (1)

Svar #7
24. februar 2019 af bobbylux

Man kan tydeligt se hvor meget internettet har ændret sig de sidste ti år


Skriv et svar til: polært eller upolært?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.