Fysik
24-TIMERS EKSAMEN: 5 timer tilbage!!
18. juni 2008 af
KunChristians (Slettet)
Hej alle!
Jeg ved godt, jeg har oprettet et indlæg om præcis samme spørgsmål før, men jeg bliver lige nødt til at have det helt på det rene:
Er der ikke nogen, der kan give mig en forklaring/definition på hvad henholdsvis varmekapacitet og specifik varmekapacitet er? (I et letforståeligt sprog)
Og i så fald: Hvordan finder man varmekapaciteten? Er det med den her formel "C = c * m" eller er det med "Q = c * m * (DeltaT)"?
Jeg skal til eksamen om 5 timer, så det ville være superdejligt, hvis der var nogen, der lige kunne forklare mig det :-)
Mange tak på forhånd.
Jeg ved godt, jeg har oprettet et indlæg om præcis samme spørgsmål før, men jeg bliver lige nødt til at have det helt på det rene:
Er der ikke nogen, der kan give mig en forklaring/definition på hvad henholdsvis varmekapacitet og specifik varmekapacitet er? (I et letforståeligt sprog)
Og i så fald: Hvordan finder man varmekapaciteten? Er det med den her formel "C = c * m" eller er det med "Q = c * m * (DeltaT)"?
Jeg skal til eksamen om 5 timer, så det ville være superdejligt, hvis der var nogen, der lige kunne forklare mig det :-)
Mange tak på forhånd.
Svar #1
18. juni 2008 af Esbenps
Varmekapacitet er et mål for hvor meget varme (energi [J]) en bestemt mængde stof kan indeholde. Den måles i J/K.
Specifik varmekapacitet er det samme som ovenfor bortset fra at der ikke tænkes på hele stoffet, men kun 1 kg af stoffet. Specifik varmekapacitet måles i J/(kg*K).
Det betyder, at 3 liter vand har større varmekapacitet end 2 liter vand, men begge vandmængder har samme specifikke varmekapacitet.
Specifik varmekapacitet er altså varmekapaciteten for 1 kg af det pågældende stof, hvor varmekapacitet er for hele det pågældende stof. Har man derfor en specifik varmekapacitet, så kan man gange med masse af stoffet for at få varmekapaciteten af hele stoffet.
Specifik varmekapacitet er det samme som ovenfor bortset fra at der ikke tænkes på hele stoffet, men kun 1 kg af stoffet. Specifik varmekapacitet måles i J/(kg*K).
Det betyder, at 3 liter vand har større varmekapacitet end 2 liter vand, men begge vandmængder har samme specifikke varmekapacitet.
Specifik varmekapacitet er altså varmekapaciteten for 1 kg af det pågældende stof, hvor varmekapacitet er for hele det pågældende stof. Har man derfor en specifik varmekapacitet, så kan man gange med masse af stoffet for at få varmekapaciteten af hele stoffet.
Skriv et svar til: 24-TIMERS EKSAMEN: 5 timer tilbage!!
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
