Kemi

Ligevægte - endoterm/exoterm??

18. juni 2008 af trice (Slettet)
Hej! Jeg er ikke rigtig en haj til kemi, og har derfor brug for lidt hjælp. I et forsøg med calciumhydroxids opløselighedsprodukt, er opløselighedsproduktet beregnet ved 3 forskellige temperaturer:

ved 0 grader : kop = 5,3248 *10-5
Ved 20 grader : kop = 3,15224 * 10-5
Ved 100 grader: kop = 8,788 * 10-6

Er der nogen der ud fra dette kan forklare om reaktionen er endoterm eller exoterm? Og i hvilken retning reaktionen går? Har ikke helt forstået princippet omkring endoterm/exoterm!

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. juni 2008 af Mester_Bean (Slettet)

Jo højere opløselighedsprodukt desto mere er ligevægten forskud mod højre!

Dit forsøg viser, at når du varmer opløsningen op, bliver opløselighedsproduktet lavere, dvs ligevægten forskydes mod venstre!

Og i hvilken retning forskydes en ligevægt ved opvarmning? I den entoterme eller exoterme retning?

kan du regne den ud nu? Ellers så sig lige til

Svar #2
18. juni 2008 af trice (Slettet)

Jeg har ikke helt styr på, præcis hvorfor det er den endoterme/exoterme retning, som forskellige reaktioner forskydes i?!
Men hver gang den forskydes mod venstre plejer det at være den exoterme?
Tak for hjælpen :)

Brugbart svar (0)

Svar #3
18. juni 2008 af Mester_Bean (Slettet)

Det er bare en regel, at en ligevægt forskydes i den endotermes retning ved opvarmning og i den exotermes retning ved afkøling!

Svar #4
18. juni 2008 af trice (Slettet)

Det kan godt være, at jeg skal have skåret det ud i pap, men jeg forstår ikke helt. I denne reaktion hverken opvarmes eller nedkløles der?? Hvordan kan man ud fra denne reaktion se, hvilken vej ligevægten forskydes?

Brugbart svar (3)

Svar #5
18. juni 2008 af Mester_Bean (Slettet)

Nej, men du får følgende oplyst:

ved 0 grader : kop = 5,3248 *10-5
Ved 20 grader : kop = 3,15224 * 10-5
Ved 100 grader: kop = 8,788 * 10-6

Jo højere opløselighedsprodukt desto mere er ligevægten forskudt mod højre! Og jo lavere opløselighedsprodukt desto mere er ligevægten forskudt mod venstre.

Vi kan se, at opløselighedsproduktet bliver mindre ved opvarmning (8,788 * 10^(-6) er mindre end 5,3248 *10^(-5)). Det må betyde, at ved opvarmning forskydes ligevægten mod venstre.

Hvis ligevægten forskydes mod venstre ved opvarmning, må det altså betyde, at reaktionen mod venstre er ENDOTERM, jvf. regelen: "Det er bare en regel, at en ligevægt forskydes i den endotermes retning ved opvarmning"


Skriv et svar til: Ligevægte - endoterm/exoterm??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.