Matematik

Lineær vækstmodel

24. juni 2008 af Meno (Slettet)
Hej allesammen...

Jeg skal snart op til eksamen i mat B og skal muligvis redegøre for den lineære vækstmodel. Hvad skal man sige til det spørgsmål, ud over at a er hældning og b er skæring med y?

besvarelsen skal jo også gerne rumme et bevis af en art.

På forhånd tak.

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. juni 2008 af Isomorphician

Så synes jeg da du skulle vise hvorfor a og b har de betydninger du henviser til.

Svar #2
24. juni 2008 af Meno (Slettet)

hvordan redegør man for y=ax+b?

Brugbart svar (0)

Svar #3
24. juni 2008 af Isomorphician

Kig på to punkter på grafen for y = ax + b.
(x, y)
(x+1, y1)

For det første punkt gælder:
y = ax + b

For det andet punkt gælder:
y1 = a(x+1) + b
y1 = ax + a + b
y1 = y + a

Altså, hvis x stiger med 1 stiger y-værdien med a. a kan dermed betegnes som hældningskoefficienten.

For at finde a til en vilkårlig funktion af typen y = ax + b kan findes på følgende måde.
Kig igen på to grafpunkter.
(x0, y0) = (x0, ax0 + b)
(x1, y1) = (x1, ax1 + b)

Ved ændring i x-værdi (x1-x0) gælder der det samme for y, nemlig at:
y1 - y0 = ax1 + b - (ax0 + b) <=>
y1 - yo = a(x1 - x0) <=>
a = (y1-y0)/(x1-x0)

b's betydning ses ved x = 0, hvormed
y = a*0 + b
y = b

Dermed ses det at grafen går gennem punktet (0, b).

Svar #4
24. juni 2008 af Meno (Slettet)

mange mange tak. Det hjalp.

Brugbart svar (0)

Svar #5
25. juni 2008 af JacobJensen (Slettet)

#3 godt :)

Brugbart svar (0)

Svar #6
09. juli 2008 af Albanezo (Slettet)

B= y skæring med y aksen, mens A er hældningskofficienten. Som 3 nævner # stiger A med i stiger y også med a.

Er a værdien lige med 1, er værdien voksende
Er værdien lige med 0, er den er den konstant, og der vil gå en ret linje
Er den -1 er den er den aftagende

Brugbart svar (0)

Svar #7
09. juli 2008 af Isomorphician

#6
a-værdien kan antage vilkårlige værdier, og det gælder for alle a > 0 at grafen er voksende, og for alle a < 0 at grafen er aftagende. Det gælder altså ikke kun for a = 1 og a = -1.

Skriv et svar til: Lineær vækstmodel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.