Dansk

Skriftlig dansk - er det fair?

25. juni 2008 af anne-2303 (Slettet)
Hej

Jeg sidder her, og er en smule (for ikke at sige meget) skuffet over min skriftlig dansk karakter.. Det er fra min afgangsprøve fra 9. klasse, og jeg valgte at skrive et essay. Her er stilen:

Det smukke ved Danmark er…

Marina Cecilie Roné har skrevet et essay om hvad hun synes er det smukke ved Danmark. Hun kommer ind på mange gode ting, der beskriver hendes forhold til den dejlige natur, og de smukke omgivelser i Danmark. Hun fortæller specielt om at hun elsker Danmark, fordi at det er hendes hjem, og det er her hun er vokset op. Hendes essay bærer meget præg af tryghed, og den dejlige følelse af at vide at man lever i vante omgivelser. Hun kommer også ind på at der findes mange andre smukke steder, også måske nogle endnu smukkere end her, men smukheden for hende er lige så meget det der altid har været der, og det der vækker minder fra dengang hun var barn.
Det smukke ved Danmark, kan for mig defineres på mange forskellige måder. Der er ikke noget smukkere end at stå op en tidlig morgen, gå ud i haven, og lytte til de små fugle og se dukken som stadig er i græsset. Det er så smukt bare at sidde, og høre på alle de små lyde der pipper her og der. Det er utroligt smukt at sidde helt for sig selv i sine egne tanker med den svage, smukke baggrunds lyd af tilfældige fugle, vindstød osv. Hvis man bliver siddende i et stykke tid, vil man opdage at der hele tiden sker nye ting. Pludselig kommer katten ud fra sit skjul, på jagt efter føde, og alle fugle må flygte. Den smukke fuglesang afbrydes et stykke tid, men vender hurtigt tilbage, og alt forsætter som før. Dette er blot en af de smukke ting ved Danmark, og vi har mange flere.
Hvis jeg tager en tur ud til Vesterhavet, og kigger ud over vandet giver det en speciel følelse indeni. Jeg kan stå i timevis og kigge ud over det smukke hav, som konstant er i ny bevægel-se. Det er rigtig smukt at se den voldsomhed og aggressivitet der er i vandet, samtidig med den roli-ge, bløde bevægelse som på en eller anden måde går i ét. Det er et sjældent syn, og noget man kun ser ved vandet.
Jeg kan også finde på at gå en tur i skoven. Lyden fra den knasende skovbund og fug-lesangen for oven, kan gøre selv det mest stressede menneske roligt. Hvis man bevæger sig længere ind i skoven vil man få øje på ænderne i søen, ræven i busken, de små biller bag træet og den lille fugl i skoven. Det gælder om at holde øjne og øre åbne, og at gå sine egne veje.
At gå sine egne veje, og lytte på sig selv er måske det bedste man kan gøre. For mig er dette også smukt, og hvis alle mennesker gjorde det, ville verden nok se anderledes ud. Hvis man i ny og næ tog en tur ud i det blå, hvor man selv kunne gå og spekulere på alt hvad der i dagligdagen trykker én. Men hvordan kan det så være at vi ikke gør det? Det skyldes nok at mennesket i dag har mange gøremål, og ting som åbenbart betyder mere for dem end sig selv. Jeg tager ofte mig selv i at være helt vildt stresset, og gøre en masse ting, jeg måske bare skulle have ladet ligge til dagen efter.

Alle undersøgelser viser i øvrigt også at det er usundt for et menneske at arbejde under stress, og at man faktisk får gjort det meget dårligere, end hvis man havde været frisk og veludhvilet. Så når vi ved at det er forkert at leve som vi gør, og at man faktisk kan sætte sit liv på spil, hvorfor så blive ved? Det er et spørgsmål, som højst sandsynligt altid vil stå i det uvisse. Et spørgsmål, som folk ikke har lyst til at spørge sig selv eller hinanden om. De fleste ved hvor smuk Danmark er, og nogle gange handler det bare om at åbne øjnene.
Det smukkeste ved Danmark kan også være visheden om at man lever trygt og godt, uden krig og andre ødelæggelser. Hver morgen er man sikker på at stå op til det samme, gode gamle Danmark. Dette glemmer folk dog ofte at tænke på i hverdagen, selvom vi ved at vi lever så godt her i lille Danmark. Hvad mon gør at vi glemmer dette, når det er et af de mest basale behov et menneske kan have? Det er også et spørgsmål, som de fleste ikke ville kunne svare på. Men tiden flyver af sted, og vi har en masse ting der gerne skal nås inden dagen er omme. Derfor springer man de ting over, som man mener at man bedst kan undvære. Det går desværre ud over de timer om da-gen, hvor man plejer at være helt sig selv. Livet er en salgs prioritering, og man kan sagtens leve uden en tur i skoven i en kort periode. Men hvis man glemmer at få tid til sig selv, går det på et tidspunkt galt. Dette koster højst sandsynligt mere tid, end hvis man havde fulgt sin krop hele tiden. Ofte kommer stress pludseligt, selvom der har været en række faresignaler. Disse faresignaler har man glemt at lytte på, da man ikke er vant til at lytte på sig selv og sine egne behov.
Mange mener at det smukke ved Danmark netop er det at være dansk! Den nationale følelse sidder dybt begravet i de fleste mennesker, og mange er stolte over vort land. Det er rigtig smukt, og giver udtryk for at vi gennem vores nationale følelse tænker over tingene. Men hvad med de såkaldte ”ny-danskere”, de som ikke er født i dette land, eller har en anden kultur? De kan umu-ligt have den samme nationale følelse som os andre, og må på en eller anden måde føle sig uden for, eller en slags malplaceret. Spørgsmålet er om Danmark er lige så smuk for dem, og om det overho-vedet er smukt for Danmark at have dem boende? Det er et følsomt emne, som der er mange delte meninger om. Jeg er dybt splittet da jeg på den ene side synes at det er utroligt smukt, at vi som land kan tilbyde andre mennesker et bedre sted at være. Jeg ved hvor godt vi har det i forhold til de fleste andre, og at vi er et af de bedst fungerende lande verden over. Men på den anden side er det os danskere der har bygget dette samfund op. Vi har gjort utroligt meget for det danske samfund, og dette har naturligvis indflydelse på det gode samfund vi lever i. Kan ”ny-danskerne” tage del i det, og er det i det hele taget i orden? Hvis de ikke ser Danmark så smukt som vi gør, er det så i orden at

de slår sig ned her, og hvornår er nok, nok? Vi har i den seneste tid oplevet stor indvandring, og dette gør at det danske folk på et tidspunkt vil ”uddø”, og blande sig op med de andre nationaliteter, og endda få nye holdninger. Vil Danmark så blive ved med at være det gode, gamle Danmark, hvor vi kan være trygge og uden bekymringer? Hvis man spørger de fleste om det, vil de regne en som usympatisk, og uden menneskelige følelser. Men vi må huske på at det mest smukke ved Danmark er det trygge liv uden fare for at live skudt ned på gaden.
Det er altså utrolig mange smukke sider Danmark har, og jeg er stolt over mit land. Danmark er for mig et symbol på tryghed og livsglæde som jeg kun finder her. Jeg har det lidt på samme måde som Marina Cecilie Roné, som også er glad for de vante omgivelser. En del af det at være menneske er trygheden, og den finder man overalt i det ganske danske land!

Ja, så til karakterene. Jeg fik 7 for den, og 4 i orden. Kan det virkelig være rigtigt? Jeg plejer at få 10-12, og 7 i orden. Ved nogle, om der er et sted man kan klage, eller i det mindste få en udtalelse? Jeg har desværre på fornemmelsen at mine meninger strider med cencorenes, og ytringsfrihed pludselig kan stilles spørgsmålstegn ved? Jeg havde klart bedømt min stil til 12, og plejer altid at bedømme som karakteren falder.

Håber virkelig nogle vil hjælpe mig!!

/Anne

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. juni 2008 af chinabox (Slettet)

den er ok. ligger til et 7-tal.. hvad fik du for de andre?

Brugbart svar (0)

Svar #2
25. juni 2008 af Sherwood (Slettet)

Klage og sådan må du selv klare, men jeg kan da godt komme med en kommentar til stilen.

Først og fremmest får jeg ikke indtrykket af, at det er et essay, du skriver. Stilen er som helhed meget redegørende, og den får slet ikke diskuteret (manglende brug af taks-niveauer). Desuden konkluderer du til sidst, hvilket ikke er essay-agtigt, men uden egentlig at komme frem til konklusionen ved dine egne overvejelser (Hvad konkluderer du så ud fra?). Et essay skal gøres langt mere diskuterende!
Jeg ville nok også kun give den 7. Du mangler simpelthen noget, før den kan vurderes til højere. Din ordenskarakter kan jeg ikke sige så meget til. Du har en del kommafejl, måske er det det, som har trukket dig der.

Brugbart svar (0)

Svar #3
25. juni 2008 af chinabox (Slettet)

... Desuden kan du jo ikke rigtigt gøre noget ved det, karakteren betyder jo alligevel ikke noget i fremtiden, når det er folkeskole-eksamen.

Brugbart svar (0)

Svar #4
25. juni 2008 af o1-studie (Slettet)

7 er jo faktisk en god karakter ...
Uanset hvad

Brugbart svar (0)

Svar #5
25. juni 2008 af Scherz (Slettet)

#3 Det er ikke engang en eksamen - blot et ubetydelig afgangsprøve. :)

Brugbart svar (0)

Svar #6
25. juni 2008 af chinabox (Slettet)

yep

Brugbart svar (0)

Svar #7
25. juni 2008 af (Studerende) (Slettet)

Må indrømme at stilen er lidt "kedelig"..

Tro mig, skrev også essayet og jeg er ny-dansker, og ser Danmark som et smukt land langt mere end du gør, når jeg sammenligner vores stile.


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. juni 2008 af Liv1988 (Slettet)

"og ser Danmark som et smukt land langt mere end du gør, når jeg sammenligner vores stile."

- Hvad har det med sagen at gøre?

Liv1988

Brugbart svar (0)

Svar #9
26. juni 2008 af danishgirl18 (Slettet)

kan ikke bedømme det, men kender mange der er faldet i dansk stil.

Brugbart svar (0)

Svar #10
26. juni 2008 af o1-studie (Slettet)

#8) "Marina Cecilie Roné har skrevet et essay om hvad hun synes er det smukke ved Danmark."
Jeg tror simpelthen at det var en del af opgaven med udgangspunkt i Marina at beskrive det smukke ved Danmark.

Brugbart svar (0)

Svar #11
26. juni 2008 af Mussy06 (Slettet)

Nej nej, opgaven forlød, at man skulle give et referat af den kronik(Marinas beskrivelse af det smukke ved Danmark. Derefter skrive sin egen mening mht. det smukke ved Danmark.

#0, har ikke læst din stil, men som nævnt af mange, så er det bare en ubetydelig afgangsprøve, men jeg forstår dig udmærket, når du er vant til at få 10-12, så er 7-tallet et chok. Men kom over det, du gør det sikkert meget bedre, der hvor du skal hen efter sommer.

God sommerferie (nyd, det er sommer og overstået)

Mvh. Mus (:

Brugbart svar (0)

Svar #12
27. juni 2008 af 215 (Slettet)

jeg syntes selv heller ikke at min karekter var fair. jeg fik 7. der var kun 3 på hele årgangen ( 4 klasser af hver 25 elever) som fik 12.

Brugbart svar (0)

Svar #13
09. juli 2008 af seriøs (Slettet)

Jeg har også selv fået af vide af min lærer, at opbygningen er vigtigst som før nævnt, så hvis det er en essay skal indledningen og afslutning være på en bestemt måde... For selvom indholdet er mega godt, er det alligevel opgaven der vægtes mest.

held og lykke fremover :o)

Brugbart svar (0)

Svar #14
10. juli 2008 af Kysr (Slettet)

#0 Jeg fik selv 12 for min. Skrev også selv om "Det smukke ved Danmark er..." Jeg kan skrive den herind, hvis du vil se, hvordan et essay KAN skrives?

Brugbart svar (2)

Svar #15
10. juli 2008 af Kysr (Slettet)

Det smukke ved Danmark er...

"Det smukke ved Danmark er, at det er mit hjem." Lyder det fra Marina Cecilie Roné. For hende har det en større følelsesmæssig betydning at køre ad en vej, der har set sådan ud langt tilbage end at køre ad en vej, der aldrig er set smukkere. Det smukke ligger i erindringen. Genkendeligheden skaber fortroligheden samt skønheden i ens hjem. Lugten eller lyden, der frembringer ens erindringer og stemninger er smukkere end noget andet. Selv om det ikke er nær så eksotisk som at slentre rundt i Venedig, foretrækker Roné at genfinde den sødladne lugt af Tivoli, som hun egentlig ikke bryder sig om, for det er her, hun føler sog hjemme.

Det smukke ved Danmark er, at man kan være sikker på en ordentlig fremtid. Man kan få en ordentlig uddannelse, få et godt job, tjene en masse penge og sørge for sig selv og sin familie. Der er ikke de alvorligste sygdomme i Danmark, og ellers er det de færreste, der lider af dem. Vi har gode muligheder for medicin, forebyggelse af sygdomme, skolegang og ikke mindst hjælp fra staten, hvis man skulle miste sit arbejde eller blive for syg til at arbejde. Med andre ord kan man være sikker på ikke at få et liv som f.eks. folk i nogle afrikanske lande, som virkelig har et hårdt liv. Demokrati er noget af det vigtigste i landet, hvor det ikke kun er spidsen af hierarkiet, der træffer beslutningerne, men hvor samfundet i sidste ende er fælles om afgørelserne. Der er ikke dødstraf i Danmark, men kriminelle bliver straffet ved hjælp af andre metoder. Man prøver at hjælpe dem til at bedre mennesker frem for at se ned på dem. Det er endnu ikke lykkedes for mange lande i verden at få sådan et samfundssyn. De har et syn på samfundet, som vi ikke kan forestille os burde kunne være muligt. Selv at afskaffe dødstraffen er endnu ikke fuldført i nogle lande.

Trods alt dette ligger Danmarks skønhed et helt andet sted. Dette samfundssyn har helt klart en stor betydning, men det er bare ikke den egentlige grundbetydyning. Man kan altid genkende et eller andet i Danmark. Der er altid noget, der stædigt dukker op i erindringerne. Oplevelserne fra barndommen, da alt var muligt. Da man betragtede Danmark på en helt anden måde, end man måske gør i dag. Samtidig med at man selv bliver ældre og mere moden, ændrer synet på Danmark sig også. Ens forventninger ændrer sig. Man forstår og kan bedre se Danmarks skønheder. Hvem vil ikke rejse verden rundt og opleve verdens skønheder? Men jeg tror ikke, at verden rummer de samme skønheder, som Danmark rummer. Intet er fejlfrit eller fuldstændig perkfekt, men for hvert enkelt individ er noget mindre feljfrit end andet. For kineseren i Kina eller pakistaneren i Pakistan vil Danmark ikke have nær så stor en betydning, som den har for os, der lever i Danmark og oplever dets hverdagsskønheder, vi finder i vores hjem.

Hvad er det så, der er med Danmark? Danmark er bare navnet på et stykke land, men det har egenskaben at frembringe de skønneste og genkendeligste erindringer. Det egentlige smukke ved Danmark er altså ikke bøgeskove, bakkedale, klinter og klitter, Københavns kanaler, bestemte kyststrækninger i Nordsjælland, anemonerne i maj, sommeraftener under vesthimlen, eller hvad der ellers hører Danmark til. Nej. Det smukke ved Danmark er erindringerne, hvor den latente skønhed ligger. Den skønhed, som ikke kan sammenlignes eller beskrives på nogen måde, men som må genemleves for at forstå. Man er nødt til at opleve for at genkende, og jeg synes, at man skal gøre en indsats og lukke øjnene op for Danmarks frembringelser.

Jeg er mere tilbøjelig til, at de egentlige skønheder ligger i individet selv. Hvis man ikke mister selvtilliden og kan gøre et forsøg på at finde bare én ting i tilværelsen, når den er mest uoverskuelig, der indeholder en smule lykke, så kan man finde de største skønheder overalt. Så måske skulle man lukke øjnene op for LIVETS skønheder og LIVETS frembringelser frem for kun DANMARKS skønheder og DANMARKS frembringelser. Livet byder os både negative og positive ting, vi skal bare kunne leve videre og tænke: "Nåh whatever.", når vi støder på de negative, men samtidig kunne give livet en chance til. Vi skal opbevare eller udruste os med de positive, lykkelige minder og have adgang til dem, når livet gør os mest ondt.

Brugbart svar (0)

Svar #16
14. juli 2008 af Sherwood (Slettet)

#15 En relativ kort stil der fokuserer meget på referatet. Når det er sagt, skal det også siges, at du har en meget smuk sammenhæng igennem hele stilen. Den røde tråd trækkes fra første bogstav til afsluttende punktum, hvilket dansklærerne går utrolig meget op i i folkeskolen. Du kunne eventuelt have filosoferet mere til sidst. Du åbner op for en kæmpe diskussion, der råber efter ord og filosofiske vendinger. Det vil dog også være farligt, som 9. klasseselev at starte en sådan diskussion, da dette hurtigt kan gå for vidt og drive stilens pointer væk fra den egentlige mening; altså ødelægge din fine sammenhæng.
Karakteren vil jeg ikke sætte spørgsmålstegn ved. Umiddelbart ville jeg selv have skudt på 10, men nu starter jeg også snart på 3g, så jeg har af gode grunde svært ved karaktergivningen. Alt i alt en flot eksamensstil; især fordi det er svært til eksamen at holde fast i de centrale aspekter, men det synes jeg, du har formået. (Bedømmelse efter hvad andre har sagt om opgavebeskrivelsen)

Brugbart svar (0)

Svar #17
06. august 2008 af Kysr (Slettet)

# 16 Jo tak. Jeg blev selv overrasket over karakteren, da jeg mener, at jeg har lavet meget, der er meget bedre end dette. :b Men er dog tilfreds. :D


Brugbart svar (0)

Svar #18
23. september 2008 af Sally24 (Slettet)

Jeg finder din til yderst spændende (: - good job!


Brugbart svar (0)

Svar #19
24. september 2008 af Kysr (Slettet)

#18 Min eller anne2303's? :b


Brugbart svar (1)

Svar #20
24. september 2008 af Kysr (Slettet)

#19 * anne-2303's


Skriv et svar til: Skriftlig dansk - er det fair?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.