Kemi
stofmængde i ligevægtsstilstanden
03. august 2008 af
Lasse M (Slettet)
Jeg har fået til opgave at finde den totale stofmængde i ligevægtstilstanden for:
2 NO2 ligevægtspil N2O4 Kc=5.0M^-1 (100 grader C)
udermere for jeg at vide at reaktionen sker i en beholder på 0,5L og et ligevægtstryk på 1,6 bar.
Men er der muligt at regne den tolale stofmængde når man ikkke kender mængden på nogle at stofferne..?
2 NO2 ligevægtspil N2O4 Kc=5.0M^-1 (100 grader C)
udermere for jeg at vide at reaktionen sker i en beholder på 0,5L og et ligevægtstryk på 1,6 bar.
Men er der muligt at regne den tolale stofmængde når man ikkke kender mængden på nogle at stofferne..?
Svar #1
04. august 2008 af martinrv (Slettet)
Evt. kan det være en mulighed at benytte idealgas-ligningen. Dog forstår jeg så ikke helt, hvorfor du har fået Kc opgivet. Men prøv dig evt. lidt frem med den...
Det er desværre for længe siden, jeg selv har haft kemi :-(
/martinrv
Det er desværre for længe siden, jeg selv har haft kemi :-(
/martinrv
Svar #2
05. august 2008 af mathon
idealgasligningen giver:
n = p*V/(RT)
og
n/V = c = p/(RT)
c(N2O4) = p(N2O4)/(RT)
c(NO2) = p(NO2)/(RT)
og af
2NO2 <--> N2O4
ligevægtsligningen
c(N2O4)/(c(NO2)^2) = 5.0 M^(-1), som ved indsættelse giver
(p(N2O4)/(RT)/(p(NO2)/(RT))^2 = 5.0 M^(-1),
hvoraf
p(N2O4)/p(NO2)^2 = (5.0 M^(-1)/(RT) =
(5.0 L/mol)/((0,0831451 bar*L/(mol/K))*(373 K)) = 0,161222 bar^(-1)
altså talværdiligningssystemet:
p(N2O4)/p(NO2)^2 = 0,161222
p(N2O4)+p(NO2)^2 = 1,6
som med
{p(N2O4)} = x og {p(NO2)} = y
mere matematisk håndterbart kan skrives
x/y^2 = 0.161222
x+y = 1.6 og x,y € R+
med løsningen
x bar = p(N2O4) = 1.44499 bar
y bar = p(NO2) = 0.15501 bar
samt
n(N2O4) = p(N2O4)*V/(RT)
n(N2O4) = p(NO2)*V/(RT)
hvoraf
n(total) = (p(N2O4)+ p(NO2))*(V/(RT)) = (1.6 bar)*(0.016122 mol/bar) =
0.025796 mol = ca. 25.8 mol
n = p*V/(RT)
og
n/V = c = p/(RT)
c(N2O4) = p(N2O4)/(RT)
c(NO2) = p(NO2)/(RT)
og af
2NO2 <--> N2O4
ligevægtsligningen
c(N2O4)/(c(NO2)^2) = 5.0 M^(-1), som ved indsættelse giver
(p(N2O4)/(RT)/(p(NO2)/(RT))^2 = 5.0 M^(-1),
hvoraf
p(N2O4)/p(NO2)^2 = (5.0 M^(-1)/(RT) =
(5.0 L/mol)/((0,0831451 bar*L/(mol/K))*(373 K)) = 0,161222 bar^(-1)
altså talværdiligningssystemet:
p(N2O4)/p(NO2)^2 = 0,161222
p(N2O4)+p(NO2)^2 = 1,6
som med
{p(N2O4)} = x og {p(NO2)} = y
mere matematisk håndterbart kan skrives
x/y^2 = 0.161222
x+y = 1.6 og x,y € R+
med løsningen
x bar = p(N2O4) = 1.44499 bar
y bar = p(NO2) = 0.15501 bar
samt
n(N2O4) = p(N2O4)*V/(RT)
n(N2O4) = p(NO2)*V/(RT)
hvoraf
n(total) = (p(N2O4)+ p(NO2))*(V/(RT)) = (1.6 bar)*(0.016122 mol/bar) =
0.025796 mol = ca. 25.8 mol
Svar #3
05. august 2008 af mathon
rettelse af skrivefejl:
n(N2O4) = p(NO2)*V/(RT) --> n(NO2) = p(NO2)*V/(RT)
og
ca. 25.8 mol --> ca. 25.8 mmol
n(N2O4) = p(NO2)*V/(RT) --> n(NO2) = p(NO2)*V/(RT)
og
ca. 25.8 mol --> ca. 25.8 mmol
Skriv et svar til: stofmængde i ligevægtsstilstanden
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
