Matematik

ligningssystemet

15. august 2008 af mm :) (Slettet)

21x-½y=4

72x + y = 30

er der nogen der vil hjælpe mig i gang?


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. august 2008 af mathon

I : 21x - ½y = 4...............ganges med 2
II: 72x + y = 30

III: 42x - y = 8
II: 72x + y = 30...................III og II adderes

114x = 38

x =(38/114) = 1/3...som mindsættes i II
 

72*(1/3) + y = 30
24 + y = 30
y = 6


Brugbart svar (1)

Svar #2
15. august 2008 af mathon

lige store koefficienters eller modsatte koefficienters metode giver sjældent al
den brøkregning, som substitutionsmetoden oftest afstedkommer


Svar #3
15. august 2008 af mm :) (Slettet)

skal koefficienten til x ikke være det samme i begge ligninger? så når man trækker den nederste ligning fra den øverste, går x-erne ud..

det er den metode  de har vist i min lærebog, kan man også godt bruge den?


Brugbart svar (1)

Svar #4
15. august 2008 af Jerslev (Slettet)

#3: Det er den metode, der kaldes "lige store koefficienters metode" :)


Svar #5
15. august 2008 af mm :) (Slettet)

hvis jeg gerne vil bruge den metode, kan jeg godt dividere tallene ned i stedet for at gange dem op?


Brugbart svar (1)

Svar #6
15. august 2008 af mathon

...man kan gøre det med "x'erne" eller med "y-erne".
I din bog er det vist med x-erne, men det har ikke noget at gøre med metoden, som
er
at eliminere den ene variabel - uanset hvilken - for derefter at kunne beregne værdien af den anden.
Til sidst indsættes værdien af den beregnede variabel i en af de oprindelige ligninger (for at minimere risikoen for fejlreducering) til beregning af den endnu ukendte variabel.


Brugbart svar (1)

Svar #7
15. august 2008 af Jerslev (Slettet)

#5: Sålænge du ikke dividerer med nul, så skulle det være muligt, ja. Husk dog, at du skal dividere hele ligningen med det samme tal; ikke kun ledet med den ubekendte.


Brugbart svar (1)

Svar #8
15. august 2008 af mathon

#5

JA!!! :-)


Svar #9
15. august 2008 af mm :) (Slettet)

kan jeg så ikke lade den første ligning ligge, og kun dividere ligning den sidste ligning med 2?

I. 21 x-1/2y =4

II. 21x- 1/2y = 4

det ser helt forkert ud..


Brugbart svar (1)

Svar #10
15. august 2008 af mathon

prøv:

7x - 11y = -(5/6)
14x + 9y = (83/6)

resultat:
x = 2/3
y = 1/2


Svar #11
15. august 2008 af mm :) (Slettet)

...hvor har du fået de tal fra?

kan du ikke vise mig lige koefficienters metoden med de rigtige tal? jeg er helt lost..


Brugbart svar (1)

Svar #12
15. august 2008 af mathon

#9

I : 21x - ½y = 4
II: 72x + y = 30.........divideres med 2

I : 21x - ½y = 4
III: 36x + ½y = 15...................I og III adderes

57x = 19
x = 19/57 = 1/3...........osv. .....


Svar #13
15. august 2008 af mm :) (Slettet)

tusind tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #14
15. august 2008 af mathon

#10

...var for at konstatere, om du mestrer lige store koefficienters metodemetode!


Brugbart svar (0)

Svar #15
15. august 2008 af mathon

metodemetode  --> metode (én gang er vel nok) :-)


Skriv et svar til: ligningssystemet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.