Matematik

Procentvise stigning

16. august 2008 af cloudo (Slettet)

I 2005 var bevillingerne til forskning og uddannelse i et bestemt land 20 mia. kr. Det bliver besluttet, at disse bevillinger skal stige med en fast årlig procent, så de i 2020 når op på 60 mia. kr.

a) Bestem den årlige procentvise stigning i bevillingerne.

nogen forslag? jeg har fuldstændigt glemt hvordan man regner det... (Gerne med en forklaring) tak


Brugbart svar (2)

Svar #1
16. august 2008 af Isomorphician

Find først ud af hvor meget bevillingerne stiger i % fra 2005 til 2020.

Når du finder ud af det, omregner du procenttallet til kommatal.

Det fundne kommatal tager du den 15. rod af (da der går 15 år/perioder).


Brugbart svar (4)

Svar #2
16. august 2008 af Sherwood (Slettet)

Opstil en ligning. Du kender startværdien (b) som er 20 mia kr. Så kender du slutværdien på 60 mia, og at det vil vare 15 år før udviklingen er gennemført.

Altså:

60*109=20*109*x15 (Da 109 går ud med hinanden er de relativt ligegyldige)


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. august 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Benyt kapitalfremskrivningsformlen:

K=K0(1+r)n, hvor K er slutresultatet, K0 er startbeløbet, r er renten pr. termin og n er antallet af terminer. I dit tilfælde lyder værdierne:

K0=20*109

K=60*109

n=2020-2005=15

Isoler r og du har løsningen. :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. august 2008 af Jerslev (Slettet)

#2: Den ligning vil ikke give det endelige resultat. Den vil kun give dig, hvad jeg tror, kaldes gangetallet.


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. august 2008 af mathon

60*109=20*109*(1+r)15 hvor

r = p/100 og p er procentstigningen

60=20*(1+r)15
(1+r)15 = 3
hvoraf
(1+r) = 31/15
r = 31/15 -1

p = (31/15 -1)*100


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. august 2008 af Sherwood (Slettet)

#4 Det er jo bare at trække 1 fra og gange med 100. Se #5.


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. august 2008 af Jerslev (Slettet)

#6: Det er ikke alle, der ved det. ;)


Svar #8
18. august 2008 af cloudo (Slettet)

Tak for svarerne, men kan man også gøre det sådan her? det er længe siden.

solve(60=20*x^15,x) 1,07599

1,07599-1 = 7,599%


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. august 2008 af Daniel TA (Slettet)

#8 Ja, det er helt rigtigt.


Svar #10
18. august 2008 af cloudo (Slettet)

 tusind tak allesammen :-D


Skriv et svar til: Procentvise stigning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.