Fysik

Mekanik på b-niveau

22. august 2008 af Zeimon (Slettet)

Hej. Jeg har brug for hjælp til denne opgave:

En fremtidig rumstation kan tænkes udformet som en stor ring med radius 75 m.

a, hvorfor skal ringen rotere?

b, Hvorfor vil en rotationstid på 17,36s være særlig fornuftig?


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. august 2008 af Mester_Bean (Slettet)

a) for at skabe en tyngdeaccelaration mod midten

b) det vil netop skabe en tyngdeacceleration svarende til den på jorden


Brugbart svar (1)

Svar #2
23. august 2008 af DeutscherDäne (Slettet)

#1

a) Der er to krafter: centripitalkraften og snydekraften centrufigalkraften. Vil kraftpåvirkningen ikke påvirke folkene på rumstationen, så de skubbes væk fra centrum. Må de ikke føler, at der er en tyngdekraft, der trækker i dem fra rumstationens ydrevægge??


Svar #3
24. august 2008 af Zeimon (Slettet)

Hej Bean, tak for svaret. Det var lii det :)

Men DeutscherDäne, hvad er centrufigalkraft?


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. august 2008 af Daniel TA (Slettet)

#3 entrifugalkraften er en fiktiv kraft der virker udaf rettet i en jævn cirkelbevægelse.


Brugbart svar (1)

Svar #5
24. august 2008 af Ex Gratia (Slettet)

Kort matematisk uddybelse af udsagn b i #1 følger.

Med en omløbstid på 17,36 sekunder er vinkelhastigheden for ringen ca. 0,36 s-1 jf. (75 m * 2 * pi)/(17,36 s)/(75 m) = 0,362... s-1

Centripetalkraften sat mod tyngdekraften giver:

g = ω2 * r, og derfor

9,82 m/s2 = (0,362... s-1)2 * 75 m

<=>

9,82 m/s2 = 9,82 m/s2


Brugbart svar (1)

Svar #6
24. august 2008 af DeutscherDäne (Slettet)

Ud over at jeg ikke kan stave [centrifugalkraften ;) ], vil folk ikke give deres mening til, hvorvidt mit udsagn er rigtigt eller forkert!?


Skriv et svar til: Mekanik på b-niveau

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.