Kemi

Pufferopløsning

24. august 2008 af line skovgaard (Slettet)

a) Man laver en pufferopløsning ved at opløse 1,75 g CH3COOH og 5,82 g CH3COONA gange 3H2O i 100 mL vand. Beregn opløsningens pH.
 

b) Derefter tilsættes 5 mL 2,0 M HCl. Beregn pH-ændringen.
 

Nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. august 2008 af mathon

med runde tal:

M(CH3COOH) = 60 g/mol
M(CH3COONa*3H2O) = 136 g/mol

n(CH3COOH) = (1,75 g)/(60 g/mol) = 0,029167 mol
M(CH3COONa*3H2O) = (5,82 g)/(136 g/mol) = 0,042794
 

pKs(CH3COOH)  =  4,75

ved brug af pufferligningen
pH = pKs + log(nB/nS)
 

kan pH beregnes


Svar #2
24. august 2008 af line skovgaard (Slettet)

hvad er nb og ns så?


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. august 2008 af mathon

M(CH3COONa*3H2O) = (5,82 g)/(136 g/mol) = 0,042794 

--->

n(CH3COONa*3H2O) = (5,82 g)/(136 g/mol) = 0,042794 mol


Svar #4
24. august 2008 af line skovgaard (Slettet)

Tak, men kan du ikke sige det med ord istedet :)


Svar #5
24. august 2008 af line skovgaard (Slettet)

og hvad så når man skal tilsætte 5 mL 2,0 M HCl og regne dens pH-ændringen.


Brugbart svar (2)

Svar #6
24. august 2008 af mathon

pH = 4,75 + log(0,042794/ 0,029167)  =  4,92

tilsat HCl:
n(H+ ) = (5 mL)*(2 mmol/mL)  =  10 mmol  =  0,01 mol

ligevægten
CH3COOH  <-->  H+ + CH3COO-

tvinges således til venstre
hvorved

nS forøges med 0,01 mol til 0,039167 mol
nB formindskes med 0,01 mol til 0,032794 mol

pH efter tilsætning af 5 mL 2,0 M HCl
bliver
således

pH = 4,75 + log(0,032794/0,039167)  =  4,67


...i overensstemmelse med, at pH for en pufferopløsning med rimelig pufferkapacitet ikke ændres nævneværdigt selv ved tilsætning af et mindre volumen stærk syre eller stærk base...


Svar #7
24. august 2008 af line skovgaard (Slettet)

Perfekt, du er en skat!


Svar #8
25. august 2008 af line skovgaard (Slettet)

så vil jeg lige hører, for at finde M(CH3COOH) = 60 g/mol, bruger du da det periodiskesystem?


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. august 2008 af mathon

...ja med afrundede tal...

...til meget nøjagtige beregninger skal decimalerne naturligvis med...


Svar #10
25. august 2008 af line skovgaard (Slettet)

Kanon, mange mange tak for hjælpen ..

det hele er forstået.


Skriv et svar til: Pufferopløsning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.