Matematik

Lysintensiteten

25. august 2008 af youknowm3 (Slettet)

Når lys trænger i gennem vandet i en sø, aftager lysintensiteten med dybden. For en ren og klar sø gælder at lysintensiteten L er bestemt ved

              L = 100 * 0,69x ,

hvor x er dybden, målt i meter under søens overflade.

a) Bestem lysintensiteten i 2,5 meters dybde.

b) Bestem halveringskonstanten for L, og forklar, hvad dette tal fortæller om lysintensiteten.

c) Hvor mange procent aftager lysintensiteten i søen, når dybden vokser med 1,0 meter?


Brugbart svar (2)

Svar #1
25. august 2008 af Eksamenshaj. (Slettet)

Tror du, at det er meningen, at vi laver ALLE dine opgaver for dig? Prøv nu at komme med forslag til løsninger.


Brugbart svar (2)

Svar #2
25. august 2008 af tal-pædagog (Slettet)

a) Indsæt x=2,5 og udregn L

b) Du har en formel for halveringskonstanten... Slå den op og brug den (hint: matematikbøger har stikordsregistre, hvor ordet "halveringskonstant" står). Tallet fortæller, hvor mange meter man skal bevæge sig ned i søen fra en given position for at lysintensiteten halveres ift. der hvor man startede.

c) Hvilken ændring sker der, når dybden x vokser med 1? L(x+1) = 100·0,69x+1 = 100·0,69x·0,69 = L(x)·0,69. Altså bliver lysintensiteten fremskrevet med faktoren 0,69 svarende til vækstraten r = 0,69-1. Det giver 31 %. Udregningen giver -31 %, men i teksten spørges der, hvor meget lysintensiten aftager, og derfor fjernes minus foran de 31 %.


Svar #3
25. august 2008 af youknowm3 (Slettet)

nej har bare smidt alle mine formler væk, så det er dem jeg skal have hjælp til


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. august 2008 af tal-pædagog (Slettet)

Formel for halveringskonstanten: T2 = log(½)/log(a), hvor y = b·ax. I din opgave er y = L, b = 100, og a = 0,69. Men lad mig dog lige undre mig over, at du ikke har en matematikbog, som du kan slå det op i - det virker useriøst!!!


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. august 2008 af tal-pædagog (Slettet)

Øh, T2 skal hedde T½, da det er en halveringskonstant... Sådan kan det gå


Svar #6
25. august 2008 af youknowm3 (Slettet)

hvordan for man så sat y = b·ax sat ind i T½?


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. august 2008 af mathon

#6

sammenhængen mellem y = b·ax og 

se
http://peecee.dk/upload/view/97785


Svar #8
25. august 2008 af youknowm3 (Slettet)

ja den fatter jeg så INTET af


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. august 2008 af mathon

#8

se #4 som redigeres
til

= log(½)/log(a) (= ln(½)/ln(a))


Brugbart svar (0)

Svar #10
12. januar 2011 af wåpwåp (Slettet)

jeg har denne opgave, bare anderledes stillet op.

jeg skal finde a.

L = 16

b = 100

x = 5

så:

16=a^5*100

jeg kunne selvfølgelig bare solve den, der får jeg også 0,69,

men jeg vil godt isolerer den. jeg har prøvet frem og tilbage

utallige gange men bliver ved med at få en forkert a værdi.

nogle ideer?


Skriv et svar til: Lysintensiteten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.