Fysik

Stående Bølger

02. oktober 2004 af 2835 (Slettet)
Der laves stående bølger i et glasrør med et bevægeligt stempel. En stemmegaffel med frekvensen 440 Hz slås an og holdes foran rørets åbning. Der høres forstærkning, når afstanden fra åbningen til stemplet er 19,0 cm og når den er 58,0 cm.

1)Beregn lydbølgernes bølgelængde.
Her har jeg bare brugt:
Hastighed = bølgelængde * frekvens ?? ????

2) Hvor langt ud fra rørmundingen er der svingningsbug?

3) Hvilken lydhastighed giver forsøget

Jeg må desværre indrømme at jeg er total blank på de to sidste spørgsmål, og beder derfor om lidt hjælp.

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. oktober 2004 af Eva (Slettet)

1)
hvordan vil du gøre det når du ikke har hastigheden? er der åbent i den ene ende af stemplet??

3)
Du kunne måske bruge formelen

hastighed = bølgelængde / T

T = 1/frekvens

Brugbart svar (0)

Svar #2
03. oktober 2004 af Feel (Slettet)

lydens hastighed er 343m/s til eva orientering

Svar #3
03. oktober 2004 af 2835 (Slettet)

#1
Den ene ende af glasrøret er åbent, mens den anden ende er et stempel.




Jeg har brugt lydhastigheden 343m/s, Men hvordan hænger det sammen med spørgsmål 3?

JEg vil være glad hvis jeg kunne få lidt hjælp til spg. 2.

Brugbart svar (0)

Svar #4
03. oktober 2004 af Eva (Slettet)

1)
Feel -->

ja okay ;)...

men man kunne jo så også bare sige sætte denne ligning op -->

x + 0,58m – (x + 0,19) = 3/4 λ – 1/4 λ

og så isolere λ (bølgelængden) Det var i hvert fald hvad vi gjorde da vi havde opgaven.


2835 -->
2)
du ved at der er en knude i bunden og en bug lidt uden for rørmundingen... du ved også at der mellem en knude og en bug i dette tilfælde, er 1/4 bølgelængde, da det er 1/4 man kan se af bølgelængden hvis man tegner det. Derfor kan du udlede formelen.

X + 0,19m = 1/4 bølgelængde

0,19 er afstanden fra bunden og til åbningen og x er afstanden fra åbningen til bugen. Så er det jo bare x du skal isolere.

3)
nu vil det så være nemmere at tage og bruge formelen -->

v = bølgelængde * f

Brugbart svar (0)

Svar #5
03. oktober 2004 af Eva (Slettet)

hov den kunne ikke tage mit kabda tegn :s

1)

x + 0,58m – (x + 0,19) = 3/4 bølgelængde – 1/4 bølgelængde


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. oktober 2004 af Eva (Slettet)

kabda = lambda

går godt i dag ;p

Svar #7
03. oktober 2004 af 2835 (Slettet)

#5

I den opstillede ligning er der jo 2 ukendte x og bølgelængden?
Det samme under #4 1)


#4
Eg vil hører om der er e nmere simpel måde at foklare spørgsmål 2.
:)


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. oktober 2004 af Eva (Slettet)

1)
ja men x'erne går jo ud med hinanden..

b = bølgelængde

x + 0,58m – (x + 0,19) = 3/4 b – 1/4 b
x + 0,58m – x - 0,19m = 3/4 b – 1/4 b
0,58m – 0,19m = 2/4 b
0,39m = 1/2 b
0,78m = b

2)
jeg kan i hvert fald ikke komme på en mere simpel måde..


Svar #9
03. oktober 2004 af 2835 (Slettet)

OKay, jeg takker :)

Skriv et svar til: Stående Bølger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.